mnogi uništili svoje malinjake

Maline u BiH dostigle vrtoglavu otkupnu cijenu, eko koliko će koštati jedan kilogram...

Biznis Klub 08.07.21, 14:50h

Maline u BiH dostigle vrtoglavu otkupnu cijenu, eko koliko će koštati jedan kilogram...
Zbog loše situacije proteklih godina, oko 70 posto uzgajivača odustalo je od malinarstva, dodavši da je jedna od poruka Sajma u Novom Travniku da država mora pomoći ruralnim područjima ukoliko želi njihov opstanak

 

 

 

Uzgajivači malina, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, sudjeluju na 15. međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline", koji je otvoren u četvrtak u Novom Travniku.


Predsjednik Saveza "Organsko Federacije BiH" Sejad Herceg kazao je Feni da je cijena malina ove godine dostigla "vrtoglavu otkupnu cijenu, koja iznosi više od šest maraka po kilogramu", ali je naglasio da je uzgajivačima potrebna institucionalna zaštita.


Herceg je podsjetio da je, zbog loše situacije proteklih godina, oko 70 posto uzgajivača odustalo od malinarstva, dodavši da je jedna od poruka Sajma u Novom Travniku da država mora pomoći ruralnim područjima ukoliko želi njihov opstanak.


- Moramo te proizvođače institucionalno zaštiti. Sad se maline otkupljuju za šest do sedam maraka, ali ćemo ukupno izvesti možda deset milijuna maraka. Gdje nam je 90 milijuna, koliko smo trebali izvesti? Da smo je zaštitili u proteklom periodu s nekih desetak milijuna, sigurno bi bilo jako puno malinara i sada bismo imali i dobru cijenu i proizvod. Ovako, ljudi su odustali. Prema našim saznanjima, 70 posto malinara uništilo je svoje malinjake - kazao je Herceg.

 

dani-maline-novi-travnik


Bez pomoći države nema budućnosti za poljoprivredu


Kako je kazao, država mora djelovati poticajnim mjerama, te preuzeti ulogu osnivača razvojno-resursnih centara, koji će svakodnevno raditi na unaprjeđenju domaće proizvodnje.


- Poticaji ne mogu biti dva posto, nego moraju biti šest, pa i deset posto. Tada bismo mogli proizvoditi, jer je poljoprivreda niskoakumulativna grana i nema profita. Bez te uloge države ne možemo opstati - dodao je Herceg.


Osim izlagača, otvaranju "Dana malina" nazočili su predstavnici federalne, županijske i općinske vlasti.


Organizatori sajma "Dani maline" dodijeli su priznanja za institucije i pojedince za potporu sektoru organske proizvodnje.


Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline" usmjeren je ka stvaranju mogućnosti za jačanje ekonomije ruralnih područja i opstanak stanovništva, a u petak će biti nastavljen okruglim stolom posvećenim konkurentnosti domaćih proizvoda.


Sajam se održava u organizaciji Saveza udruga organskih proizvođača "Organsko Federacije BiH" i asocijacije "Organsko SBŽ-a" te Općine Novi Travnik.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI