Opasan eksperiment

Nova islamska stranka u BiH pozivat će se na šerijat, vođa poručuje - da do 'naroda dođu Kur'an i sunnet'

Front 02.07.21, 21:27h

Nova islamska stranka u BiH pozivat će se na šerijat, vođa poručuje - da do 'naroda dođu Kur'an i sunnet'
"Ovo je davetski projekt (dawa – misionarsko djelovanje, širenje vjere), želimo preko ovoga dostaviti vjeru našem narodu. Da do njih dođe Kur'an i sunnet", poručio je u septembru 2020. osnivač stranke BNS VND Sanin Musa

 

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Piše: Meliha Kešmer


Početkom juna na Općinskom sudu u Sarajevu registrirana je Bosanska narodna stranka VND. Osnivači su naziv BNS VND (od Bosanska narodna stranka Vjera, narod, država) izabrali, jer onaj koji koriste na društvenim mrežama i pod kojim se u javnosti predstavljaju – Politički pokret Vjera, narod, država – nije prihvaćen na Sudu.


Ovo je potvrdio predsjednik i osnivač stranke Sanin Musa, bivši islamski predavač, tzv. daija, kazavši da stranka s takvim imenom nije mogla biti registrirana zbog "spominjanja vjere".


Čime će se baviti i odakle potiču?


Novoosnovani politički pokret na svojim profilima na društvenim mrežama navodi da će u djelovanju na prvom mjestu imati "Božije pravo", odnosno da će svoje aktivnosti temeljiti na islamskim principima. Najavili su sudjelovanje na općim izborima 2022. godine.


Broj članova i simpatizera zasad nije poznat, dok na nekoliko Facebook profila na kojima dijeli sadržaje pokret broji oko 20.000 pratilaca.


Inicijativa za osnivanje stranke proizašla je iz političkog pokreta "Vjera, narod, država" i inicijative "Iskorak", koja je, među ostalim, organizirala anti LGBT protest na dan održavanja prve povorke ponosa u Sarajevu, 8. septembra 2019. godine.


Princip razdvajanja vjere i politike


Profesor s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je u postojećim okolnostima u BiH ovakav politički pokret "slijepa ulica".


"Načelno govoreći, islam ima svoju društveno-političku dimenziju koja može dati doprinos i oplemeniti svaki oblik društvenog i političkog djelovanja, unoseći etičnost, pravičnost i suosjećajnost u njih. Problem je što u ovom trenutku islamska društvena učenja nisu elaborirana za direktnu političku upotrebu u liberalnom demokratskom društvu", kaže profesor Alibašić.


Pojašnjava da bi u takvim okolnostima mogli nastati nesporazumi i opasni eksperimenti.


"Onaj ko se upušta u takav projekt trebao bi biti svjestan tih nedorečenosti i nedostataka. Nisam siguran da u ovom trenutku imamo kapaciteta da uporedo elaboriramo i primjenjujemo islamsku političku misao", kaže za RSE profesor Alibašić.


Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije (CIK) i pravni stručnjak, za RSE ocjenjuje da bi vjera trebala biti odvojena od politike.


"Bosna i Hercegovina je demokratska država. Država u kojoj su ravnopravna tri naroda. U zakonima o crkvama piše da je ona sekularna država i ona treba da bude sekularna", kaže Šehić.


Dodaje da u državi koja želi da postane dio Evropske unije(EU) apsolutno je neprihvatljivo da jedna stranka kaže da će se voditi vjerskim zakonom.


"Šerijat postoji u određenim vjerskim državama, ali te države nemaju demokratska društva. Šerijat pripada islamu, a ne državama kao što je BiH. Nije u skladu s Ustavom da postoji jedna stranka koja kaže da će se pozivati na šerijat", govori Šehić.


Šta predviđa statut stranke, a kavo je djelovanje?


Bivši član CIK-a Vehid Šehić naglašava kako je potrebno da bilo koji politički subjekt donese i usvoji statut i program rada koji je u skladu s pozitivnim zakonskim i ustavnim propisima unutrar BiH.


Na zvaničnu registraciju stranka je čekala od 29. oktobra 2020. godine, piše na Facebook stranici Političkog pokreta Vjera, narod, država. Mjesec dana ranije održana je osnivačka skupština pokreta.


Tada je predsjednik Sanin Musa okupljenima kazao da je Vjera, narod, država "ahiretski projekt" (ahiret – u islamu znači budući ili vječni svijet za vjernike).


"Ovo je davetski projekt (dawa – misionarsko djelovanje, širenje vjere), želimo preko ovoga dostaviti vjeru našem narodu. Da do njih dođe Kur'an i sunnet", poručio je u septembru 2020. Musa.


Radio Slobodna Evropa zatražio je komentar osnivača stranke, ali iz stranke su zahtijevali uvjete koji nisu u skladu sa standardima RSE.


Iako nije bio zvanično registriran, politički pokret je djelovao od ljeta 2020. i predstavljao se kao stranka, pozivajući pristalice organiziranjem različitih protesta, uz poruke i narative koji govore o patriotizmu, očuvanju vjere, "spašavanju bošnjačke nacije".


Jedan od protesta jeste i pomenuti anti LGBT skup 2019., a i u kasnijim obraćanjima kao jedan od prioriteta djelovanja stranke navodi se "borba protiv javnog sodomizma".


Više detalja saznajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI