VIDEO/ SVAKO LJETO ISTA PRIČA

Fekalije opet plutaju po Jadranu: Zbog prizora iz jedne od ljepših uvala u Dalmaciji mnogima će prisjesti ljetovanje

Hronika 02.07.21, 20:22h

Fekalije opet plutaju po Jadranu: Zbog prizora iz jedne od ljepših uvala u Dalmaciji mnogima će prisjesti ljetovanje
Kako da oni turistima kažu da se danas ne mogu kupati jer fekalije plutaju po omiljenoj im uvali!? - revoltiran je Zagrepčanin

 

 

Svako ljeto ista priča. Barem na jednom mjestu u Dalmaciji, u kristalom čistom moru, negdje u nekoj uvali, plutaju – fekalije. Tako počinje i ova naša priča iz zadarskog arhipelaga: mjesto ”zločina”, Gladuša, vikendaško naselje na zapadnom dijelu Ždrelaca, na otoku Pašmanu, neposredno uz most Ugljan – Pašman. Problem koji preko šest godina muči tamošnje stanovnike, što stalne, što privremene, kojima kupanje i uživanje u godišnjem odmoru svako ljeto ovise o morskim strujama, piše Zadarski.hr.

 

- U našem se mjestu nalazi uređaj za prihvat sadržaja septičkih jama koji, očito, ima neku veliku grešku, jer u moru je iz godine u godinu sve više fekalija. Za vrijeme juga širi se nesnosni smrad cijelim naseljem, a stanovnici prve dvije ulice, u neposrednoj blizini uređaja, ne mogu se ni približiti moru koliko je zagađeno – komentira nam jedan Zagrepčanin koji na otoku ima kuću. Dodaje kako se oko 20-ak cisterni za crpljenje dnevno priključi na taj uređaj koji je, prema najavama, trebao prerađivati otpad i ispuštati ga daleko od obale.


- Uređaj je po projektnoj dokumentaciji dobro zamišljen i trebao je služiti za pražnjenje septičkih jama iz dva mjesta, Ždrelca i Banja. Ipak, očito je da postoji neki problem u samom sustavu, ali moguće je i da se kroz njega slijevaju fekalije u mnogo većem obimu od predviđenog. Neke cisterne dolaze i noću, kad ih nitko ne kontrolira. Vjerujte mi, ovdje je kao na divljem zapadu. Umjesto trajnog rješenja zbrinjavanja fekalija, ovaj prelijepi, netaknuti komadić prirode, doveden na rub ekološke katastrofe. Vjerujete mi, nama su svi zavidjeli gdje imamo kuću jer se dno moglo vidjeti na 30-tak metara dubine. Danas to više ne mogu reći – ističe šogorica spomenutog Zagrepčanina, koja više od 30 godina ljetuje u Gladuši.

 


Kako su nam oboje otkrili, radi se o velikim novcima s obzirom na to da to da su sredstva za izgradnju spomenutog uređaja stigla iz europskih fondova, no koji način su ta ona utrošena, tvrde, nitko ne zna.


- Uređaj bi trebao na podvodnom ispustu imati cijev sa sitnim rupicama na krajevima kako bi ostaci fekalija prije ispusta u more bili usitnjeni. Po krupnim komadima koji plivaju u moru vidljivo je da ta cijev ili ne postoji ili nije u svojoj funkciji. Užasno je što nas nitko, ni nakon svih godina naših apela, nije došao posjetiti i konačno provjeriti taj uređaj – ljuti se Zagrepčanin s početka priče koji, dodaje, kako mu dugoočekivani godišnji odmor često propadne zbog gadnih scena plutajućih fekalija u moru.


- Osim što nam se svima narušava zdravlje, u pitanje dolazi i egzistencija mještana, koji velikom većinom prihode ostvaruju od turizma. Kako da oni turistima kažu da se danas ne mogu kupati jer fekalije plutaju po omiljenoj im uvali!? - revoltiran je Zagrepčanin koji proziva vlasnike poduzeća, koji imaju koncesiju za pražnjenje fekalija, da bez ikakve kontrole dovoze sadržaje septičkih jama s Ugljana, Pašmana i vjerojatno još nekih mjesta te ih sve prazne tu, u Gladuši.


Nazvali smo načelnika općine Pašman, Krešimira Ćosića, koji je kategorički odbio da je problem u kolektoru.


- To su gluposti. Naime, tim putem, ispod mosta, prođu stotine bordova, i svi oni, nažalost, ispuštaju otpadne vode koje maestralom, koji ovdje često puše, završe u toj uvali. Uređaj je prije tri, četiri godine kompletno saniran, a baš prije nekoliko dana bio je i ronilac u službenoj provjeri. Utvrđeno da je cijev 100 posto nepropusna, a ako želite poslat ćemo vam i slike koje je fotografirao. Uređaj ne može biti i nije problem – jasan je Ćosić koji naglašava kako svake godine u ovo doba imaju preko desetak prijava mještana vezano uz fekalije.


- Nekad se jednostavno radi o cvjetanju mora, što je i prije nekoliko tjedana bio primjer – zaključuje Ćosić.

 

(Zadarski.hr/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI