HDZ-ovi ministri odbili olakšati ulazak turista

Turković: Propuštena je historijska šansa da ublažimo posljedice pandemije po turizam! Grubeša pomaže ratnom zločincu, ali ne i...

Front 31.05.21, 14:24h

Turković: Propuštena je historijska šansa da ublažimo posljedice pandemije po turizam! Grubeša pomaže ratnom zločincu, ali ne i...
O ovome je javnost obavijestila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je predložila ovu odluku

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici definitivno odbilo prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojom bi se olakšao ulazak turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, te Saudijske Arabije.

 

O ovome je javnost obavijestila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je predložila ovu odluku.

 

Ona se po tom pitanju oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu statusom u nastavku:

 

- Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija, nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine. Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine - napisala je Turković.

 

Istakla je da ne može naći nikakvo opravdanje za ovakav čin.

 

- Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama. Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su od ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste bio problem pomoći građanima ove zemlje.

 

Javnost mora znati da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može. Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH - navela je Turković.

 

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI