FOTO/ povodom obilježavanja Dana Evrope

Antifašističko, demokratsko i slobodarsko Sarajevo: U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti'

Kultura 07.05.21, 21:10h

Antifašističko, demokratsko i slobodarsko Sarajevo: U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti'
- Takvo Sarajevo ide u korak s Evropom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada - rekla je gradonačelnica Benjamina Karić

 

 

 


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasador EU u BiH Johann Sattler otvorili su večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu multimedijalnu izložbu "Buđenje solidarnosti" povodom obilježavanja Dana Evrope.


Autori izložbe su mladi bh. umjetnici i arhitekti na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma, a nadahnuta je muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU.


Gradonačelnica Karić izjavila je na otvaranju da je Sarajevo dio porodice glavnih gradova Evrope, te da je ono antifašističko, demokratsko i slobodarsko.

 

budjenje-solidarnosti-2


- Takvo Sarajevo ide u korak s Evropom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada - rekla je Karić.


Poželjela je dobrodošlicu u Sarajevo svim dobrim ljudima koji mu žele doprinijeti, graditi ljepši i bolji grad, a time i ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.    


Ambasador Sattler istakao je da osnivači Evropske unije prije 70 godina ne bi mogli ni sanjati o uspjehu koji je ostvario taj projekt.

 

budjenje-solidarnosti-3


- Ponekad ljudi govore samo o problemima Unije, koji jesu stvarni, ali ne treba zaboraviti da smo imali više od 70 godina mira nakon rata koji je odnio brojne milione ljudskih života zbog zle ideologije - dodao je Sattler.


Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj.

 

budjenje-solidarnosti-4

 

(FENA/ad9

 

 

BLIN
KOMENTARI