VIDEO/ Ruski opozicionar sve težeg zdravstvenog stanja

Navalni na sudu nakon štrajka glađu: 'Ja sam jezivi kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred'

Front 30.04.21, 12:20h

Navalni na sudu nakon štrajka glađu: 'Ja sam jezivi kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred'
Jučer sam pojeo četiri kašike kaše, danas ću isto toliko, kazao je

 

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider i aktivist, koji je u više navrata razotkrio korupciju vlasti na čelu s Vladimirom Putinom, pojavio se na sudu prvi put nakon svog štrajka glađu.

 

44-godišnji Navalni služi kaznu zatvora u trajanju od dvije i po godine zbog kršenja uslovne kazne na temelju ranije presude za koju on, ali i Evropski sud za ljudska prava, tvrdi da je bila politički motivirana. Sud je odlučio da je prekršio uslovnu kaznu jer se nije redovno javljao sudu dok je bio u njemačkoj bolnici na liječenju od trovanja novičokom, od čega je zamalo umro.

 

U svom prvom pojavljivanju nakon štrajka glađu obrijani Navalni izgledao je iscrpljeno i ispijeno - kao "jezivi kostur", kako je sam rekao.

 

 

 

 


"Želim vam reći, dragi moj sude, da je vaš kralj gol", poručio je Navalni sudu preko videoveze.

 

"Potrošili smo bilione rubalja, a naša zemlja i dalje tone u siromaštvo. Ne iznenađuje to što ekonomisti pišu pisma i kažu da se posljednjih nekoliko godina može nazvati izgubljenim desetljećem. Dvadeset godina nekompetentnog vladanja dovelo je do sljedećeg rezultata: kruna koja spada s njegove (Putinove) glave i laži na televiziji", nastavio je zatvoreni ruski opozicionar.

 

"Juliaša, ako me čuješ, ustani na sekundu, pogledat ću te. Oh, imaš masku. Odveli su me u banju (ruska sauna) jučer kako bih danas bolje izgledao. Pogledao sam se – jezivi sam kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred. Ako se skinem, izgledam još gore. Jučer sam pojeo četiri kašike kaše, danas ću isto toliko, sutra ću pojesti šest kašika kaše. Čekam dan kada ću pojesti 10 kašika kaše, to će biti ogroman napredak", rekao je Navalni o svom stanju nakon štrajka glađu koji je trajao 24 dana.


"Liječnici, kojima potpuno vjerujem, jučer su javnost obavijestili o činjenici da smo postigli dovoljno i da mogu prekinuti štrajk glađu. Bit ću potpuno iskren, njihove riječi da testovi pokazuju kako 'za kratko vrijeme više neće biti nikoga koga bi mogli liječiti' činile su mi se vrijednima pažnje", objavio je tim Alekseja Navalnog na Instagramu.

 


Navalni je u objavi rekao kako će nastaviti tražiti da ga posjećuju liječnici koji ne dolaze iz ruskog zatvorskog sustava kako bi mu pomogli s gubitkom osjeta u rukama i nogama.

 

Podsjetimo, ruski režim se, osim sa samim Navalnim, obračunao i s njegovom Antikorupcijskom zakladom kojoj je zabranio rad.

 

Zabrana ostaje na snazi sve do odluke o zahtjevu moskovskog tužiteljskog ureda da se organizacija klasificira kao ekstremistička i trajno joj se zabrani rad, rekao je direktor Navalnijeve zaklade Ivan Ždanov. To je često korišten sudski postupak kojim Moskva zabranjuje rad opoziciji i disidentima.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI