ČESTITKA ZA DAN ARMIJE RBIH

Damir Marjanović uz fotografiju iz rata: Bili smo djeca, a bili smo vojnici, u nadi da naša djeca to nikada neće morati biti!

Front 15.04.21, 19:55h

Damir Marjanović uz fotografiju iz rata: Bili smo djeca, a bili smo vojnici, u nadi da naša djeca to nikada neće morati biti!
I krug se zatvorio a igre su zaigrali neki drugi, stariji, mudriji, koje, najčešće, nismo viđali na mjestima gdje smo se kretali tih godina...

 

Prof. dr. Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasio se na svom Facebook profilu povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i prisjetiose svojih ratnih dana.


Uz čestitku, zapisao je sljedeće:


Kako godine prolaze i kako se redaju datumi, riječi se ispričaju i nekako "izližu". Ipak, ostaju sjećanja na ljude (najčešće onih kojih više nema), na događaje, ali i na knjige netom nakon rata pročitane. Stoga me nije strah ponoviti gradivo i ove godine.


Remmark,  knjiga Povratak, treći dio, strana 130...


"...Prvi školski čas. Čučimo u klupama. Skoro svi smo u uniformama. Trojica sa bradama. Jedan oženjen. Na klupi pronađoh svoje ime, brižljivo izrađeno perorezom i prevučeno mastilom. Sjećam se da sam to djelo izvršio na času istorije - ipak mi se čini da je bilo prije sto godina, tako da se čudno osjećam sjedeći ovdje. Time rat postaje prošlost i krug se polako zatvara. Ali mi nismo više u njemu..."


I krug se zatvorio a igre su zaigrali neki drugi, stariji, mudriji, koje, najčešće, nismo viđali na mjestima gdje smo se kretali tih godina.


No, bilo kako bilo, to je bio dio naših života - jer bili smo djeca a bili smo vojnici, u nadi da naša djeca to nikada neće morati biti! Nakon rata smo prestali da budemo i jedno i drugo!


Danas je 15.04.2021 - danas je još jedan Dan Armije RBiH - napisao je Marjanović

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI