Direktor Medical instituta 'Bayer' iz Tuzle o ugrušcima i vakcinama

Dr. Jahić: Nakon infekcije korona virusom dolazi do niza upalnih procesa koji uzrokuju promjene na krvnim sudovima

Lifestyle 22.03.21, 11:22h

Dr. Jahić: Nakon infekcije korona virusom dolazi do niza upalnih procesa koji uzrokuju promjene na krvnim sudovima
Imamo situaciju da svakodnevno u našim bolnicama u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu imamo masu oboljelih od ove bolesti sa kojima se zdravstveni profesionalci vrlo teško nose. Ne postoji lijek za ovu vrstu oboljenja i manje-više se tretira simptomatski, tako da nam se vakcina nameće kao jedno izvjesno rješenje, kaže dr. Jahić

 

Koliko je realnog osnova za strah od ozbiljnih reakcija na vakcinu protiv korona virusa? O stvaranju krvnih ugrušaka kod oboljelih od Covida, ali i vezi u koju se ugrušci dovode sa vakcinom ali i o drugim temama u Novom danu na N1 govorio je doktor Elmir Jahić, kardiologogom, direktorom Medical instituta "Bayer" iz Tuzle.

 

Kako je rekao ovaj doktor, samo oboljenje Covid-19 je blisko vezano sa tromboembolijskim komplikacijama i smrtnost je vezana za tromboembolijske komplikacije.

 

“Nakon infekcije korona virusom dolazi do niza upalnih procesa koji dovode do promjena na krvnim sudovima, što za posljedicu ima stvaranje krvnih ugrušaka koji kasnije mogu začepiti krvnu žilu i dovesti do problema organa koje ta krvna žila snabdijeva. Slično nešto može se očekivati i kod vakcina, međutim, masa stavova iznesenih oko vakcine AstraZeneca i drugih vakcina je osvijetlila drugu problematiku. Prije svega nemojmo zaboraviti da je ova pandemija za nekoga unosan biznis, tako da imamo ispod stola rat i kompanija koje su proizvele vakcine, tako da ne trebamo vjerovati svemu što se kaže“, naveo je dr. Jahić.

 

Kako je istakao, iz ranijih slučajeva je poznato da vakcine nose neke nuspojave, kao i da ima i puno ozbiljnih slučajeva, pa tako će biti i sa ovom.

 

“Imamo situaciju da svakodnevno u našim bolnicama u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu imamo masu oboljelih od ove bolesti sa kojima se zdravstveni profesionalci vrlo teško nose. Ne postoji lijek za ovu vrstu oboljenja i manje-više se tretira simptomatski, tako da nam se vakcina nameće kao jedno izvjesno rješenje. I oko tih vakcina ima nedoumica – da li su brzo nastale, međutim mi u ovoj situaciji nemamo baš puno izbora i mislim da je to jedino racionalno rješenje: da se građanstvo vakciniše. Vidjet ćemo šta će dati buduća istraživanja u vidu nuspojava, jer neke dolaze i godinama nakon primanja, i tad ćemo vidjeti koje su bile efikasnije a koje manje efikasne. Iz sadašnje perspektive ne može se adekvatno utvrditi koje su to nuspojave“, rekao je.

 

Kazao je za N1 i da osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, kao jedni od najrizičnijih grupa stanovništva, kao i stare osobe, bi trebali primiti prvi vakcine.

 

“Ako postoje neka specifična stanja kod osoba, potreban je kardiološki pregled. Najčešće pacijenti znaju od kojih oboljenja boluju i onda treba pregledati njihov status i ne bi trebalo izbjegavati tu vakcinaciju, odnosno bilo koju vakcinu jer ne mogu reći iz ove situacije koja vakcina je efikasnija a koja nosi više nuspojava dok ne prođe određen vremenski period i dok se ne urade objektivna istraživanja. Oko ove kompletne pandemije korona virusa jedna trećina je medicina i nauka a ostale su razna prepucavanja, manipulacije, interesi, političke borbe, i to ne samo kod nas u BiH, već svugdje u svijetu. Jedna je velika zbunjenost što doprinosi većem širenju panike, što dalje doprinosi pogoršanju opšte situacije, nevjerovanju i jednom mišlju da postoje neke tajne ruke koje sve to kontrolišu, što doprinosi povećanom broju oboljelih a time i umrlih. Vremenom ćemo znati više informacija. Prije godinu bila je grozna panika, ljudi koji su bili oboljeli su stigmatizirani, bila je panika i među zdravstvenim profesionalcima. Za godinu dana smo puno naučili, stručnije se možemo nositi s ovim oboljenjem. Kad vidim kakvi su prije bili protokoli i sada, značajan je napredak ostvaren“, komentarisao je dr. Jahić.

 

O korištenju antikoagulanata tokom zaraze Covidom-19 rekao je da i tu ima nekoliko nedoumica te rekao kako pacijenti koji su oboljeli od hipertnezije, dijabetesa, i drugih oboljenja su pacijenti koji već uzimaju neku terapiju, na primjer aspirin, ali da je ipak najveća smrtnost iz ove grupe pacijenata. To znači, kako je naglasio ovaj kardiolog, da iako uzimaju antikoagulante u malim dozama, nedovoljno je da nestane zakrčenje krvnih žila.

 

“Imamo masu slučajeva pacijenata koji su koristili intenzivnu terapiju takođe razvijali teške tromboembolijske incidente. Kod nekih oboljelih je bilo da iako su primali terapijske doze, može doći do fatalnih ishoda, dok kod drugih ne dođe. Možemo pratiti da li je došlo do razvoja neke reakcije, ali nijedna metoda nije sto posto i shodno tome obično se neki heparinski preparati uključuje kod pacijenata koji su u bolnici i oni koji imaju poremećaj D-dimer ili krvna slika, dok kod drugih se ne preporučuje. Svaki od ovih medikamenata ima i neke od nuspojava, ali svakog pacijenta se mora posebno tretirati“, istakao je.

 

Ovaj kardiolog je u Novom danu komentarisao i nenabavku vakcina u Federaciji BiH te je rekao kako su gotovo sve zemlje u Evropi krenule u nabavku puno ranije, i nisu se samo uzdale u Evropsku uniju.

 

“Sada vidimo da čelnici EU govore da će siromašne zemlje tek kasnije da dobiju vakcine. Generalno zastupam tezu da samo ‘luzeri’ – gubitnici, okrivljuju nekog drugog i čekaju da im neko drugi nešto uradi. Morali smo se puno ranije organizirati; nismo smjeli čekati na taj program za vakcinaciju iz EU i bazirati se na to, jer vidimo koliko to doprinosi širenju panike, zle krvi, optužbama, koje ništa ne može doprinijeti kvaltetnijem zbrinjavanju naših pacijenata. To smo mogli izbjeći da smo odraditli što smo mogli“, komentarisao je.

 

Rekao je i da iako u Srbiji i dalje ima veliki broj zaraženih, ali se bar može reći da su nabavili vakcinu, kao i da treba proći vremena da se vide rezultati vakcinacije te da se puno drugačije i relaksiranije gleda na kompletnu situaciju.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI