PRVA LINIJA ODBRANE LJUDSKOG ORGANIZMA

Zovu ga 'enzim budućnosti', trebat će nam sve više: Zašto su proizvodi na bazi lizozima odlični za liječenje infekcija grla?

Lifestyle 18.03.21, 10:36h

Zovu ga 'enzim budućnosti', trebat će nam sve više: Zašto su proizvodi na bazi lizozima odlični za liječenje infekcija grla?
Virusi na koje djeluje lizozim su virusi gripe i herpesa. Pored širokog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, lizozim pokazuje i antimikotično djelovanje protiv gljivice Candida albicans

 

 

Lizozim je jedan od najvažnijih faktora nespecifične lokalne otpornosti, a njegova uloga u organizmu opravdava naziv “enzim budućnosti”. Činjenica je da su akutne upale usne šupljine i grla danas veoma česte i treba očekivati da će u budućnosti biti još češće.


Tome doprinose pojava bakterijske rezistencije, brza mutacija virusa, klimatske promjene, sve veće zagađenje vanjske okoline, sve duži boravak u klimatiziranim prostorijama itd. Vrlo značajan dio nespecifičnog odbrambenog sistema je sekretorni enzim lizozim koji se nalazi u suzama, mlijeku, pljuvački, jetri i plazmi.


S obzirom da su usta „ulazna vrata” za mikroorganizme iz vanjske sredine, lizozim u sastavu pljuvačke predstavlja prvu liniju odbrane organizma sprečavajući prodor mikroorganizama.


Lizozim djeluje protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica). Lizozim je enzibiotik kojeg luče fagociti, monociti i makrofagi i predstavlja glavnog nositelja nespecifične ćelijske imunosti. Prepoznaje i razara strane tvari. Zahvaljujući svom enzimatskom, ali i dodatnom neenzimatskom djelovanju, lizozim ima širok antimikrobni spektar, odnosno, djeluje na bakterije, viruse i gljivice.


Bakterije osjetljive na djelovanje lizozima prvenstveno su Gram-pozitivne, zbog jedinstvene građe ćelijskog zida protiv kojeg lizozim pokazuje specifično enzimsko djelovanje, ali i pojedine Gram-negativne bakterije.


Pored toga, lizozim pokazuje mali rizik za razvoj bakterijske rezistencije koja se inače može razviti nakon prekomjerne primjene antibiotika. Na ovaj način „čuvamo“ antibiotike za stanja kada su nam zaista potrebni. Lizozim možemo primjenjivati istovremeno i sa antibioticima jer tako pojačavamo djelovanje antibiotika.


Virusi na koje djeluje lizozim su virusi gripe i herpesa. Pored širokog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, lizozim pokazuje i antimikotično djelovanje protiv gljivice Candida albicans.


Može se zaključiti da lizozim pruža prirodnu zaštitu protiv mikroorganizama koji su najčešći uzročnici infektivnih bolesti kod čovjeka.


Više o djelovanju i potencijalima lizozima možete pročitati na ovom linku.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI