NA DANAŠNJOJ POSEBNOJ SJEDNICI

Narodna Skupština RS usvojila zaključke: Traži se ukidanje visokog predstavnika, a da BiH uzme stvar u svoje ruke!

Front 10.03.21, 18:52h

Narodna Skupština RS usvojila zaključke: Traži se ukidanje visokog predstavnika, a da BiH uzme stvar u svoje ruke!
Kako je navedeno u zaključku, brojni visoki predstavnici su "bezobzirno urušavali vladavinu prava, kršeći međunarodno i domaće pravo, ignorišući usko definisana ograničenja mandata dodijeljenog visokom predstavniku Aneksom 10"

 

 


Narodna skupština Republike Srpske danas je na 18. posebnoj sjednici usvojila Informaciju o primjeni Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi ocjene rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

 


U vezi ocjene rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, NSRS je ustvrdila da su u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čiji potpisnik je i Republika Srpska, "samo strane ugovornice nadležne da traže postavljanje visokog predstavnika . . . kako bi pomogao stranama u njihovim naporima da mobilišu te, po potrebi koordinišu aktivnostima organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući navedene zadatke...“.


Kako je navedeno u zaključku, brojni visoki predstavnici su "bezobzirno urušavali vladavinu prava, kršeći međunarodno i domaće pravo, ignorišući usko definisana ograničenja mandata dodijeljenog visokom predstavniku Aneksom 10".


U drugom zaključku je navedeno da je, "zanemarivanjem demokratskih i ustavnih procesa, kao i jasnih uslova Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik bez ikakvog pravnog ovlašćenja, nametnuo u BiH brojne zakone, kao i 105 amandmana na ustave entiteta".


Također, NSRS navodi da se obaveza Republike Srpske kao strane ugovornice Aneksa 10. da sarađuje sa visokim predstavnikom, odnosi na aktivnosti usmjerene na provođenje Aneksa 10. uz poštovanje vladavine prava, Ustava BiH, te domaćeg i međunarodnog prava, a što obuhvata: prihvatanje ograničenja mandata definisanih Aneksom 10; prihvatanje činjenice da se nadležnost visokog predstavnika odnosi isključivo na tumačenje Aneksa 10; poštovanje i primjenu Ustava BiH, uključujući odredbe kojima se uređuju demokratski postupak donošenja zakona i garancije zaštite ljudskih prava građana BiH.


Naglašeno je da, imajući u vidu "značajna kršenja Aneksa 10. od strane visokih predstavnika", Republika Srpska ne pristaje na "prihvatanje nezakonitih diktata visokog predstavnika".


Nadalje, navedeno je da NSRS uvažava svakog predstavnika međunarodne zajednice koji iskreno želi da pomogne BiH, ali zbog "elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10. kakvo je ispoljeno od strane svih visokih predstavnika", Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika. Također, ponovljeno je da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma.


S tim u vezi, NSRS smatra da su dosadašnja nominovanja, izbor i potvrđivanje visokog predstavnika suprotna Aneksu 10, nedovoljno transparentni, jer nije uvažavana neophodnost konsultacija i pribavljanja saglasnosti strana, kako je predviđeno Aneksom 10. Ovo predstavlja dovoljan osnov za, kako se navodi, odbacivanje bilo kog imenovanja visokog predstavnika bez procedure predviđene Aneksom 10.


- NSRS kao najviši organ Republike Srpske - strane-potpisnice Aneksa 10. - Sporazuma o sprovođenju civilnog dijela mirovnog rješenja, će obavijestiti strane potpisnice tog aneksa o tim stavovima, a posebno s prijedlogom da bude ukinut visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10 - navedeno je u usvojenim zaključcima.


Osim toga, NSRS je zadužila Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su, kako se ocjenjuje, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat.


Ta institucija smatra da je provođenje civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postignuto, a da su prisustvo i aktivnosti OHR-a već dugi niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi su sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama.


Tvrde da je nakon 25 godina mira u BiH krajnje vrijeme da Ured visokog predstavnika bude zatvorena i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH.


NSRS konstatovala je da protekom 25 godina od uspostavljanja mira u BiH nije bilo sukoba niti su oni mogući, te da prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 1 A Dejtonskog sporazuma, što potvrđuje i činjenica da je od prvobitnih 60.000 vojnika misije IFOR-a, koje je mijenjala ime u SFOR, već godinama u BiH samo ograničeni kontingent evropske misije EUFOR sa 600 vojnika.


Također, NSRS smatra da je konačno došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom koje je integralni dio pravnog sistema BiH.


Ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, smatraju da treba pokrenuti "razgovore o mirnom razlazu, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija koja garantuje svakom narodu pravo na samopredjeljenje i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Paktom o privrednim, socijalnim i kulturnim pravima, koji su po Aneksu 1. na Aneks 4., sastavni dio Ustava BiH".


NSRS zadužila je Vladu RS da formira ekspertske timove domaćih i stranih stručnjaka za svaku oblast, gdje je prenesena nadležnost sa Republike Srpske, sa ciljem da izuči i pravno obrazloži prirodu kršenja Aneksa Dejtonskog sporazuma, a naročito Ustava BiH i predlaže procedure za donošenje u Republici Srpskoj novih zakona i akata kako bi se te nadležnosti ponovo uspostavile na nivou Republike Srpske.


Zaključke su predložili klubovi poslanika SNSD, DEMOS, SP, NDP-NPS i Ujedinjena Srpska.


Osamnaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana je na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saopćeno je iz NSRS.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI