Koalicija za zaštitu rijeka BiH

Čuvari rijeka o napadima snažnog lobija: Zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala! Naš cilj nije zatvaranje velikih...

Hronika 09.03.21, 13:44h

Čuvari rijeka o napadima snažnog lobija: Zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala! Naš cilj nije zatvaranje velikih...
Podsjećamo da je u BiH već izgrađeno 114 malih hidrocentrala, te je planirana izgradnja još preko 400, ugrožavajući tako svaki potok, rječicu i rijeku u BiH, što ne bi donijelo radna mjesta, značajno povećalo proizvodnju energije (koju i onako izvozimo), a efekti na prirodu i rijeke Bosne i Hercegovine, koje spadaju među najraznovrsnije i najljepše u Evropi, bili bi katastrofalni. ističu iz ove koalicije

 

Predstavnici vlasti moraju ubrzati procese i uraditi ono što je obećano, zakonski zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala (MHE), te postojeće staviti u stroge okvire regulacija, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 

Iz ove koalicije reagirali su povodom, kako navode, medijskih napada od energetskog lobija i pokušaja interesnih grupa, koje stječu profit od izgradnje MHE, da zaustave proces zaštite rijeka.

 

- Naime, u proteklom periodu navedeni subjekti, koji profitiraju od gradnje MHE, plasirali su putem plaćenih oglasa dezinformaciju da ovaj proces ugrožava sve hidroelektrane i radnike koji rade u njima. Kao što smo više puta isticali, naš cilj nije zatvaranje velikih hidroelektrana, koje su u državnom vlasništvu i zapošljavaju radnike.  Naprotiv, mi se zalažemo za zaštitu i prava radnika, kao i svih običnih ljudi u BiH kojima pripada pravo na pitku vodu i zdrav okoliš u našoj zemlji – navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 

Napominju da je njihov cilj zabrana gradnje malih hidrocentrala, koje po pravilu ne zapošljavaju radnike i ne donose radna mjesta niti korist lokalnoj zajednici, već samo čisti profit njihovim vlasnicima i satelitskim firmama, koji su radi toga spremni žrtvovati rijeke, lokalne zajednice koje ovise od njih, kao i prateći biljni i životinjski svijet.

 

-Podsjećamo da je u BiH već izgrađeno 114 malih hidrocentrala, te je planirana izgradnja još preko 400, ugrožavajući tako svaki potok, rječicu i rijeku u BiH, što ne bi donijelo radna mjesta, značajno povećalo proizvodnju energije (koju i onako izvozimo), a efekti na prirodu i rijeke Bosne i Hercegovine, koje spadaju među najraznovrsnije i najljepše u Evropi, bili bi katastrofalni – ističu iz ove koalicije.

 

Pravac koji su Vlada FBiH i Parlament FBiH u borbi protiv MHE zauzeli, kako dodaju, već se primjenjuje u pojedinim kantonima poput Zeničko-dobojskog kantona, ali istovremeno u Srednjobosanskom kantonu se planira novih 38, pored postojećih 36 MHE, potpuno se oglušujući o federalne akte i odluke. Potrebno je snažnije djelovanje utemeljeno u podzakonskim i zakonskim aktima kako bi se stavila tačna na MHE.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izmijenilo je Pravilnik o okolinskim dozvolama  tako da ovo ministarstvo sada izdaje skoro sve okolinske dozvole za izgradnju malih hidrocentrala snage preko 150 kW i to uz obaveznu proceduru procjene utjecaja na okoliš.

 

Također, ovo ministarstvo je, kako navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, izmijenilo i  Pravilnik o stručnim komisijama čime je omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja projekata izgradnje malih hidrocentrala za koje okolinsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

 

Obje izmjene čekaju na objavljivanja u Služenim novinama FBiH kako bi postale konačne.

 

Trenutno je u toku i izmjena Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, a u ovom procesu skupa sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuju i udruženja za zaštitu rijeka. Ako budu usvojeni prijedlozi okolišne aktivističke zajednice, rad postojećih malih hidrocentrala će biti daleko bolje reguliran nego sada.

 

-Također, u razgovorima smo sa Federalnim ministarstvom energetike, rudarstva i industrije, u vezi sa donošenjem novog Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH  kojim se inače dodjeljuju subvencije za proizvođače obnovljive energije, u kojem je obećano da od 2021. neće biti subvencija za male hidrocentrale – navode iz Koalicije.

 

Međutim, kako dodaju, ostaje da se razriješi pitanje subvencija u 2021. godini za MHE obzirom da novi plan još nije donesen kao i pitanje drugog djela subvencija koje dodjeljuje Regulatorna komisija za energiju u FBiH.

 

-Iako navedene izmjene predstavljaju značajan iskorak, očekujemo da će Vlada Federacije BiH u predstojećem periodu napraviti još snažnije pomake, kako bismo u što hitnijem roku zaštitili rijeke - dodaju iz Koalicije.

 

Podsjećaju da je Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, te očekuju da će i Vlada RS u što hitnijem roku pristupiti izmjenama propisa, kako bi se deklaracija Skupštine provela u djelo.

 

- Pozivamo sve građane, kao i nadležne institucije vlasti, da se zajednički, brzo i urgentno pridruže hrabrim čuvarima rijeka, koji ovih dana trpe medijske napade od energetskog lobija, i da se zajedno suprotstavimo ovom pokušaju ekocida, te spasimo najveće prirodne resurse naše zemlje, koji samo kada je u pitanju turizam mogu donijeti mnogo više koristi i kreiranju radnih mjesta od malih hidrocentrala - navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI