Šta je bošnjački član Predsjedništva BiH prešutio na Aerodromu

Dolazak Vučića izazvao haos u centrali SDA, uključio se i Izetbegović. Džaferović je urlao: Kako je nije stid?!

Front 02.03.21, 21:20h

Dolazak Vučića izazvao haos u centrali SDA, uključio se i Izetbegović. Džaferović je urlao: Kako je nije stid?!
Džaferović je aerodrom napustio ljut “ko puška”. Dok je došao do Predsjedništva BiH, Džaferović se izrondao kako Turkovićku treba biti stid jer je “uvrijedila gosta” koji je došao s dobrom namjerom

 

Izvor: Raport

 

Idiličnu, prijateljsku i snishodljivu atmosferu na crvenom tepihu, prostrtom na pisti Sarajevskog aerodroma u čast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i 5.000 doniranih vakcina, poremetila je jedna kratka, ali oštra izjava.

 

Naime, dok su se za mikrofonima naizmjenično redali Vučić i trojica članova Predsjedništva BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je za Raport sljedeće:

 

“Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU”.

 

“Ja bih više cijenila kada bi, recimo, potpisali sporazum o granici ili kada bi Srbija kvalificirala ratne zločine u BiH onako kako su to sudovi presudili. Ovdje se radi o jednoj potrebi za afirmacijom pa i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije”.

 

Srbijanski novinari nisu propustili da upitaju Vučića da to prokomentira, pa je on izjavu ministrice Turković nazvao “šupljom pričom”, a odmah je uletio Dodik rekavši da je izjava “glupa i nepotrebna”.

 

Svima koji su s pažnjom pratili presicu nije mogla promaći šutnja, prije svega, Šefika Džaferovića, stranačkog kolege ministrice Turković.

 

Iako su i Vučić i Dodik svom artiljerijom rešeteli Turković, Džaferović niti je komentirao niti je stao u zaštitu kolegice, što se od Komšića nije ni očekivalo.

 

Međutim, tu nije kraj.

 

Kako je Raportu rečeno iz nekoliko izvora, Džaferović je aerodrom napustio ljut “ko puška”. Dok je došao do Predsjedništva BiH, Džaferović se izrondao kako Turkovićku treba biti stid jer je “uvrijedila gosta” koji je došao s dobrom namjerom.

 

Izvor Raporta tvrdi da je Džaferović u ljutnji pričao o brojnim uhljebljenjima ministrice Turković, spominjući da je ona uhljebila svog sina u Ambasadu BiH u Kataru, dok je njegov sin dao otkaz u Tužilaštvu KS kada je on postao član Predsjedništva.

 

Tu se Džaferović nije zaustavio.

 

Prema informacijama Raporta, Džaferović je nazvao i stranačkog šefa Bakira Izetbegovića i tražio od njega da porazgovara s Turković i upozori je na njene (nekontrolisane) izjave.

 

Nije poznato šta mu je Izetbegović kazao, ali možda se iz komentara predsjednika SDA na donaciju Vučića može nešto zaključiti:

 

“Par hiljada vakcina neće nešto bitno promijeniti. To je jedan lijep, simboličan gest. Ja ga vidim kao uzvratni gest na ono što je Bosna i Hercegovina uradila prije par mjeseci kad je bila jako teška situacija u Sandžaku u Srbiji, kada su naši ljekari otišli da pomognu jer u času je srbijanski zdravstveni sistem bio pod teretom i nije mogao da se pobrine o tim ljudima u Sandžaku.”

 

No, Izetbegović je imao i dodatak koji je na fonu izjave ministrice Turković:

 

“Nadam se da će se ući u rješavanje težih pitanja”.

 

Sudeći prema ovome, Izetbegović (ponovo) nije stao ni na čiju stranu, već mudro balansira, nezamjerajući se nikome u trenutku kada mu status u stranci svakako nije baš sjajan.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI