Preliminarni izvještaj pokazao

Sve manje autohtonih endemskih vrsta riba u Livanjskom polju i Buškom jezeru

Hronika 28.01.21, 20:03h

Sve manje autohtonih endemskih vrsta riba u Livanjskom polju i Buškom jezeru
U svim vodama Livanjskog polja pretežno dominiraju alohtone, strane vrste, posebno u ekosustavu Buško jezero gdje dominiraju babuška i smuđ

 

Preliminarno izvješće statusa endemskih vrsta riba Livanjskog polja i akumulacija, urađenog u sklopu projekta "Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru", pokazuje da je brojnost autohtonih endemskih vrsta u opadanju, a njihova staništa su ugrožena.

 

Temeljem literaturnog pregleda obavljenog prije terenskih istraživanja u vodama Livanjskog polja do danas potvrđeno je 20 vrsta riba, od kojih su samo četiri stenoendemske, priopćeno je iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Adria.

 

U svim vodama Livanjskog polja pretežno dominiraju alohtone, strane vrste, posebno u ekosustavu Buško jezero gdje dominiraju babuška i smuđ.

 

Što se tiče rijeka Livanjskog polja (Sturba, Žabljak i Bistrica) tu dominira salmonidna vrsta, potočna pastrva, koja se može smatrati pseudo-autohtonom vrstom s obzirom da je, kako kažu iz WWF-a Adria, "udomaćena" u ovim vodama već stotinjak godina te ove vode nisu pogodne za ciprinidne vrste.

 

U svim nedavnim terenskim istraživanjima pronađene su sve endemske vrste osim dinarske pijurice "Phoxinellus alepidotus" za koju se također smatralo da je endem Livanjskog polja.

 

"Imamo dobru komunikaciju s lokalnim stanovništvom i ribočuvarima koji nam pomažu u terenskom istraživanju. Sada ulazimo u drugu fazu projekta gdje ćemo se fokusirati na pronalazak onih vrsta koje smo čipirali kako bi utvrdili brojnost njihovih populacija, ali i njihove migracijske puteve. Također, obratit ćemo pažnju na manje vodene tokove koji se nalaze u Livanjskom polju koji bi mogli predstavljati sklonište endemskim vrstama ili potencijalni prirodni rezervat koji će omogućiti očuvanje ovih izuzetno važnih ribljih vrsta", kazao je projektni menadžer iz udruge Dinarica Vedran Kordić.

 

Dodaju kako se endemske vrste koje su u prošlosti, prije izgradnje hidroelektrane jedine obitavale na području Livanjskog polja, sada nalaze isključivo u manjim zaklonjenijim potocima i rudničkim kopovima. U jezerima ih gotovo nema nikako, osim u blizini ušća pritoka gdje mogu pobjeći od predatora.

 

U nadolazećem periodu u sklopu projekta koji provodi udruga Dinarica, a financira "Critical Ecosystem Partnership Fund", radit će se Akcijski plan za očuvanje endemskih riba i zagovaranju za uspostavljanje "zaštićenih zona" potrebnih za ove vrste, stoji u priopćenju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI