PITANJA I DILEME OKO VAKCINACIJE

Stav Islamske zajednice BiH: Šta ako u vakcini protiv korona virusa ima komponenti (želatina) svinjskog porijekla?

Hronika 19.01.21, 17:02h

Stav Islamske zajednice BiH: Šta ako u vakcini protiv korona virusa ima komponenti (želatina) svinjskog porijekla?
Ukoliko bi se potvrdilo da u nekim vrstama vakcine ima takvih sastojaka, a u drugim nema, a u prilici smo birati između te dvije vrste (kod različitih proizvođača), svakako da je bolje odabrati ovu drugu vrstu - upućuje u svom odgovoru muftija Ljevaković

 


Uz razne nedoumice koje se javljaju kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa, nedavno je i na adresu Fetva-i emina muftije dr. Enesa ef Ljevakovića stigao upit u kojem se traži njegovo mišljenje i savjet po ovom aktuelnom pitanju.


Upit glasi: Javljam se da pitam vezano za aktuelnu vakcinu protiv koronavirusa. Zanima me Vaše razmišljanje o tome i da li se planira izdati neki savjet i uputa džematima po ovom pitanju? Ima džematlija koji s vremena na vrijeme pitaju i interesuju se za stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o tome.


A odgovor dr. Enesa ef Ljevakovića je sljedeći: Islamska zajednica po ovom pitanju do sada nije zauzimala službeni stav putem nadležnih tijela/organa. Budući da je ovo prije svega medicinsko/zdravstveno pitanje, mi se u tome općenito oslanjamo na medicinsku i farmaceutsku struku i nauku. Kao i u slučaju drugih bolesti, idemo s povjerenjem ljekaru na pregled i koristimo lijekove koje propiše, tako se trebamo ponašati i kad je riječ o vakcinisanju.


Svakako da pacijenti imaju pravo znati kakve lijekove koriste i kojeg sastava, uključujući i sadržaj vakcina koje im se nude. Mada su se pojavile određene špekulacije u vezi pojedinih komponenti svinjskog porijekla (želatin), nema zvanične potvrde takvih tvrdnji. Ukoliko bi se potvrdilo da u nekim vrstama vakcine ima takvih sastojaka, a u drugim nema, a u prilici smo birati između te dvije vrste (kod različitih proizvođača), svakako da je bolje odabrati ovu drugu vrstu.


Ako nemamo mogućnost izbora, onda postupamo prema principu nužde, u skladu sa sličnom situacijom o kojoj se govori u ajetima kojima se zabranjuju određene vrste hrane, gdje se navodi: „osim ako budete primorani na to (u nuždi)” (Sure El-Bekare, 173, El-Maide, 3, El-En’am, 145, En-Nahl, 115).


Budući da se radi o ozbiljnoj prijetnji zdravlju/životima ljudi i normalnom odvijanju važnih društvenih aktivnosti, slučaj pandemije i vakcinisanja kojim se prevenira zaraza, može se podvesti pod načelo nužde.


Ukoliko vakcinacija bude zakonski obavezna, nužda je očigledna, a ako bude dobrovoljna, onda će svako procijeniti šta je za njega bolje. Savjetujemo da to bude uz konsultaciju s ljekarom - pojašnjava muftija dr. Enes ef Ljevaković.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI