POGLED IZ HRVATSKE/ ARMIN UMJESTO ANGELE

'Armine, Turčine!': Stao je uz njemačku kancelarku pa trpio niske udarce... Sada će postati najmoćniji čovjek EU!

Front 17.01.21, 13:47h

'Armine, Turčine!': Stao je uz njemačku kancelarku pa trpio niske udarce... Sada će postati najmoćniji čovjek EU!
Laschet je jedan od rijetkih u Njemačkoj koji je podržao kancelarku Merkel u primanju izbjeglica 2015. godine, zbog čega je dobio nadimak "Armin Turčin". Zeleni su također veliki zagovornici politike otvorenih vrata migrantima

 

Izvor: Jutarnji.hr

Piše: Željko Trkanjec


Armin Laschet (59), premijer najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, novi je predsjednik vodeće njemačke stranke, Kršćansko demokratske unije (CDU). I postao je nasljednik Angele Merkel koja je od 2000. pa do jeseni 2018. godine bila na tome mjestu.


I tako se potvrdilo da vodstvo CDU-a i dalje funkcionira u skladu sa sloganom starim više od 60 godina - "Keine Experimente!" Bez eksperimentiranja. Kako nas je poučio Frankfurter Allgemeine (FAZ).


U prvom krugu elektronskog glasovanja na virtualnoj stranačkoj konvenciji Friedrich Merz, kandidat desne struje, osvojio je 385 glasova, a Laschet 380. U tom je krugu otpao, kako se i očekivalo, Norbert Röttgen, koji je osvojio 224 glasa.


"Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i surađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u petak navečer na početku konferencije. I te su riječi svakako odzvanjale u ušima delegata koji su znali da "Mutti" podržava Lascheta. Svaku sumnju u to je u razgovoru za već spomenuti FAZ razbila dosadašnja predsjednica stranke u ostavci, Annegret Kramp-Karrenbauer, gdje je otvoreno podržala Lascheta. Ta je gospođa poslužila kao prenositelj kancelarkinih želja. I to su svi delegati znali.


Drugi poraz Merza


U drugom krugu većina se Röttgenovih glasova slila, očekivano, Laschetu koji je s njih 521 odnio pobjedu. Merz je ostao na 466 glasova. To je njegov drugi poraz na unutarstranačkim izborima jer ga je u prosincu 2018. godine pobijedila Annegret Kramp-Karrenbauer. Koja je ostavku na to mjesto podnijela početkom prošle godine nakon unutarstranačkog podmetanja upravo desne struje koja je podržavala Merza. Sada predstoji još formalnost da delegati svoje elektronske glasove potvrde poštom pa će službeni rezultati biti proglašeni sljedećeg petka.


Laschet je pravnik koji je prije političke karijere radio kao novinar (u katoličkim novinama), a 2017. godine je postao ministar predsjednik Sjeverne Rajne-Vestfalije nakon zastupničkih mandata u njemačkom (Bundestag) i Europskom parlamentu. Pripadnik je srednje stranačke struje, liberalne, i predstavljat će nastavak politike koju je zacrtala Angela Merkel.


Poznat je kao pragmatični političar i sasvim će sigurno nastaviti s fiskalnim poticajima kako bi se njemačka ekonomija što prije oporavila te s okretanjem zelenim politikama u skladu s Europskim zelenim planom, koji je trasirala Europska komisija koju vodi Njemica Ursula von der Leyen. Stranku će držati u centru i neće eksperimentirati s približavanjem radikalnoj desnici.


Laschet je u kampanju krenuo s ministrom zdravstva Jensom Spahnom koji se također kandidirao protiv Kramp-Karrenbauer 2018. godine. Ideja je bila da Spahn bude drugi čovjek stranke, a ambiciozni je mladi političar pustio u javnost glasove da bi mogao biti kandidat za kancelara na saveznim izborima 26. rujna. To se neće dogoditi. Na izborima za potpredsjednike Spahn je bio tek peti s najmanjim brojem glasova pa sada ostaje ministar i član stranke. Kancelarski snovi ostaju iluzija. Što dodatno otvara manevarski prostor Laschetu.


Naime, CDU će sa svojom sestrinskom strankom, bavarskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU), u ožujku raspravljati o zajedničkom kancelarskom kandidatu. Markus Söder, bavarski ministar predsjednik, ima snažnu podršku javnosti, ali mudro ističe da je on samo zainteresiran za sadašnji posao u Bavarskoj jer su mu tek (!) 54 godine. Glavna prepreka mu je ipak tradicija: oba kancelarska kandidata CSU-a izgubila su izbore. A CDU jako drži do tradicije. I vlasti koju u Njemačkoj drži 50 od 70 godina poraća.


Signali Zelenih


Ako CDU pod Laschetovim vodstvom dobro prođe na izborima u saveznim državama Baden-Wuerttemberg i Rhineland-Palatinate 14. ožujka, tada će imati dodatne argumente da ospori Södera kao kandidata. Važnu će ulogu u tom procesu odigrati signali iz stranke Zelenih za koje se očekuje da budu drugi na saveznim izborima i da CDU/CSU s njima formira koaliciju (u Austriji koalicija pučana i Zelenih funkcionira bolje od prijašnje s radikalnom desnicom). Zeleni su 2017. imali velikih problema s CSU-om u pregovorima oko koalicije koji su na kraju propali i nije isključeno da potiho sugeriraju da CDU postavi kancelara.

 

Jer, Laschet je jedan od rijetkih u Njemačkoj koji je podržao kancelarku Merkel u primanju izbjeglica 2015. godine, zbog čega je dobio nadimak "Armin Turčin". Zeleni su također veliki zagovornici politike otvorenih vrata migrantima.


Laschet je nakon izbora poručio kako je "svjestan odgovornosti koju je prihvatio", a zatim dvoznačno poručio da će učiniti sve da "sljedeći kancelar bude iz Unije". Nije rekao koje, CD ili CS.


Omiljena kancelarka Angela Merkel, "Mutti", kako je zovu od milja, već je ranije najavila kako se povlači iz politike nakon saveznih izbora 26. rujna ove godine.

 

(Jutarnji/DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI