NERVOZA U CDU SVE VEĆA

Ko je čovjek koji dolazi umjesto Angele Merkel? Armin Laschet - novi šef njemačkih demokršćana

Front 16.01.21, 13:34h

Ko je čovjek koji dolazi umjesto Angele Merkel? Armin Laschet - novi šef njemačkih demokršćana
Naredni mjeseci će pokazati je li Laschet spreman nekom drugom prepustiti kancelarsku kandidaturu. Kako god odlučio, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demokršćanima još nisu gotove.

 

 


Delegati CDU-a izabrali su premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta za predsjednika najjače njemačke stranke. On je blizak kancelarki Merkel. No, pitanje je da li će biti i kandidat za kancelara.


Laschet je u drugom krugu glasanja dobio 521 glas, dok je drugi takmičar Friedrich Merz ostao na 466 glasova.


Prethodno u prvom krugu nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu. Merz je bio dobio 385 glasova, Laschet 380, a  Norbert Röttgen 224, javla Deutsche Welle.


Na virtuelnom stranaökom kongresu je sudjelovao 1.001 delegat kršćansko-demokratske unije (CDU). Zbog pravnih formalnosti, delegati će glasove morati još i kovertirati i poslati poštom. Službeno će tako Laschet biti izabran sljedeće subote (22. siječanj).


Nakon izbora je Laschet rekao da je „svjestan odgovornosti“ i da je pred strankom izazovna godina koju valja završiti izbornom pobjedom.


Blizak kancelarki


Laschet (59) je premijer najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije i od 2012. jedan u petoro potpredsjednika CDU-a. Smatra se bliskim suradnikom Angele Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer koja sada odlazi s čela stranke poslije samo dvije godine.


Armin Laschet je rođen u Aachenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. je bio zastupnik u njemačkom parlamentu Bundestagu, Europskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Düsseldorfu.


U trci za šefa Demokršćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Sphana (40). Ministar je tijekom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Njemačke, pa se čak nagađa da bi možda mogao biti demokršćanski kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima na jesen ove godine – do sada je ta privilegija uvek pripadala onome tko vodi stranku.


Turbulencije još traju


Sada je nervoza u CDU-u veća jer dugogodišnja neupitna šefica stranke i vlade Angela Merkel ide u penziju, nakon četiri mandata na funkciji kancelarke. Stranka bi tek u proljeće trebala odlučiti tko će ju predvoditi u izbornu borbu u rujnu.


Među biračima trenutno najbolje stoji čovjek koji uopče nije član CDU-a: bavarski premijer Markus Söder. On je šef bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), pokrajinske sestrinske stranke koja tradicionalno čini neraskidivu koaliciju sa CDU-om.


Tko god bio kandidat ove opcije, imati će dobre šanse da postane idući kancelar. Tijekom pandemijske krize je popularnost CDU-a porasla, i posljednje ankete ih vide na 36-37 posto, što je dvostruko više od Zelenih kao druge najjače stranke. Ako tako ostane, i matematički će biti nemoguća vlada bez CDU-a.


Naredni mjeseci će pokazati je li Laschet spreman nekom drugom prepustiti kancelarsku kandidaturu. Kako god odlučio, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demokršćanima još nisu gotove.


Ostao je uz kancelarku i tijekom snažnih kritika na njen račun zbog izbegličke politike. Ta dešavanja su u igru i vratila Fridricha Merza, konzervativca iz ere Helmuta Kohla, koji je oko sebe okupio nezadovoljnike u CDU-u. No Merz je po drugi put, istina tijesno, izgubio stranačke izbore.

 

(DW/DEPO PORTAL/ad/Foto:Fena)

BLIN
KOMENTARI