PAVLE PAVLOVIĆ/ KORONA PRODAJE STRADIVARIJA

Otišlo je sve u tri P(olu) M(jeseca): Očajnički potez slavnog violiniste kojim pokušava spasiti čuveni Orkestar Johann Strauss


11.01.21, 16:50h

 

 

Razumijem neke pjevaljke u regionu što su prisiljene prodavati seksi kalendare, ili praviti torbice, bureke, buredžike, frizirati po kućama. Ali, ne razumijem, neću da prihvatim, da će planeterno veliki, ma, najveći populist sa violinom, grandiozni Nizozemac Andre Rieu, možda, biti prisiljen da proda osnovno sredstvo rada...Uh, otišlo je sve u 3 P(olu) M(jeseca).

 

Nenadmašni Rieu, koji je začarao ovu našu Kuglu ponovnim oživljavanjem valcera, Straussa, zvucima uspomena, šarenilom i sjajom balova raskošnih dvorova i plemstva, omogućio je i običnim ljudima širom svijeta da se osjećaju važni kao oni VIP maheri na Bečkom novogodišnjem koncertu.


Zahvaljujući Andreu i njegovom Orkestru Johann Strauss lagana klasična muzika doprla je do najširih masa i ponekada opasno nadjačavala sve druge glazbene pravce. Na koncerte Riea hrlili su i mladi i stari. I školovani i neškolovani. Crni, bijeli, žuti. Cijeli svijet spajao je u jednu nit, u jednu emociju, dušu nastupima na blještavim pozornicama.

 

 

Nikada mu se nijedan koncert od Meksika do Novog Zelanda nije završavao u predviđenom vremenu. Bile su to fešte što bi trajale do jutarnjih zvijezda da Rieu nakon sat, dva produžetaka ne bi, ipak, ubijedio razdraganu publiku da dozvoli njegovim preumornim, oznojenim muzičarima da se povuku sa scene.


Bjelosvjetska neprestana putovanja s kontinenta na kontinent sa ansamblom od 50, a ponekada i 70 umjetnika, pored izvrsne organizacije tražilo je i velika materijalna izdavanja s kojima, na sreću, veliki meštar dirigiranja i solo violine Andre Rieu nije imao problema. Svugdje su koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani.


I sve je bilo super do zime 2020. Od tada je Rie sve izgubljeniji, sve tužniji. Veselo lice, koje je širom planeta donosilo iluziju da je život lijepa bajka, osjetilo je svu snagu nevidljivih viruščića. COVID-19, srećom, nije desetkovao njegov ansambl, ali jeste sve planirane turneje. Otpalo je na desetine koncerata, nestalo je planirane zarade. Veliki umjetnik, čovjek mekog srca osjetio je da možda slijedi kraj, raspad orkestra o kojem su mnogi sanjali.


Znao je da će morati otpuštati muzičare sa čijim se izvođenjima i notama decenijama družio. I zato je čvrsto odlučio. Ako za koji mjesec s ovom prokletom koronom ne bude bolje, rastat će se od ljubimice koju je strasno grlio pod reflektorima najpoznatijih svjetskih podija i televizijskih studija.


Odlučio je Anre Rieu na prodaju ponuditi svoju violinu, rad drevnog majstora Stradivaria. Misli da će tako namaknuti nekoliko miliona eura koji će biti dovoljni za preživljavanje njegovog životnog djela - Orkestra Johann Strauss.Orkestra koji od marta 2020. nije zaradio ni jedan cent.


...Znam, mnogi sada ostaju bez posla, prihoda. Ali, ova priča kao da još više pojačava katastrofu u kojoj smo i u kojoj nam prijete da će biti još gore.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


BLIN
KOMENTARI