Novi režim

Slovenija jutros otvorila granice za građane BiH: Evo koje testove priznaju, a koje ne

Hronika 09.01.21, 12:55h

Slovenija jutros otvorila granice za građane BiH: Evo koje testove priznaju, a koje ne
Ranije je Slovenija donijela odluku da priznaje samo one testove koji su urađeni u EU, te je za treće zemlje prelazak granice praktično bio onemogućen, a što je novom odlukom promijenjeno

Režim na graničnim prijelazima u Sloveniji promijenjen se od jutros.

 

Vlada Slovenije je odlučila da će preko graničnih prijelaza i kontrolnih punktova biti moguće i negativni PCR i negativni brzi testovi na antigen, ali naglasila da postoji razlika.

 

Razlika između ova dva testa je u tome što se brzi test mora provoditi u državama članicama EU ili u šengenskom području, a PCR test može se provoditi i u trećim zemljama ili u onim institucijama koje priznaje Slovenija. Više o tome možete pročitati OVDJE.

 

Međutim, brzu testovi na pet graničnih prelaza koje je država provodila od Božića je ukinuto.

 

-Od subote više neće biti moguće provoditi ove brze testove na naših pet graničnih tačaka. Ako nemate negativan test, jedina opcija bit će odlazak u karantin, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

 

Što se tiče prekida karantina, prema ministrovim riječima, nema promjena, što znači da se karantin može prekinuti nakon pet dana negativnim testom. Međutim, promjena je u tome što od danas karantin na ovaj način moći prekinuti i oni koji imaju privremeni ili stalni boravak u Sloveniji, a ne više samo slovenački državljani.

 

Ulazak u Sloveniju iz zemalja na crvenoj listi bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez podnošenja negativnog testa (PCR ili HAG) od 9. januara dozvoljen je osobama koje svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog učestvovanja u obrazovanju ili naučnim istraživanjima u Sloveniji ili državama članicama Evropske unije ili šengenskog prostora uz prilaganje dokaza.

 

Ako je osoba navedena u ovoj tački maloljetna ili ne može putovati sama iz drugih razloga, osoba koja je prevozi također može ući pod istim uslovima, ali se mora vratiti preko granice odmah nakon izvršenog transporta.

 

Podsjećamo, ranije je Slovenija donijela odluku da priznaje samo one testove koji su urađeni u EU, te je za treće zemlje prelazak granice praktično bio onemogućen, a što je novom odlukom promijenjeno.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI