Nakon što je vratio Dodiku

Ambasador Samardžija o ikoni i kako je dospjela u BiH: 'Nota ukrajinske ambasade je neutemeljena'

Front 30.12.20, 16:48h

Ambasador Samardžija o ikoni i kako je dospjela u BiH: 'Nota ukrajinske ambasade je neutemeljena'
Niko nije procenjivao vrijednost poklona i to je, kako je poznato u pravoslavnoj praksi, mala džepna ikona koju su vjernici nosili sa sobom na put i obavljali molitve uoči odmora, rekao je ambasador BiH u Rusiji

 

Na upit N1 da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vrši provjere u okviru eventualnog novog predmeta o načinu na koji je Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji, donio poklonjenu pozlaćenu ikonu i predao je u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, iz ove instutucije stigao je kratak odgovor - “formiran je predmet i vrše se provjere”. Isti odgovor, bez preciziranja da li je riječ o više "predmeta", stigao je i na pitanje koje aktivnosti se vrše u sklopu prvobitnog predmeta “Ikona” od 18. decembra 2020. godine.

 

“Neka svako radi svoj posao, pa i Tužilaštvo ako ima osnova”, rekao je za N1 Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

 

“Poklon je uz propratnu notu vraćen darovatelju da se izvrše provjere putem Interpola, ako je uopšte neko traži?! Očito se niko nije oglasio do sada, u smislu potraživanja. Nota ukrajinske ambasade je, već se pokazuje, neutemeljena i kad se priča oko ikone zaokruži takav diplomata ne može biti poželjan u zemlji prijema jer svjesno unosi nered i pravi haos u medijskoj komunikaciji. U zemlji prijema nešto slično nikada ne bi uradio bez jasnih argumenata i zahtjeva nadležnih institucija iz moje zemlje. Dakle, ja ne želim više ništa komentarisati, pozovite Predsjedništvo i neka kažu šta je dalje urađeno. Niko nije procenjivao vrijednost poklona i to je, kako je poznato u pravoslavnoj praksi, mala džepna ikona koju su vjernici nosili sa sobom na put i obavljali molitve uoči odmora. To je sve što bih ja još rekao i zaista ništa više. Narod u regionu se bori sa zemljotresom, virusima, nezaposlenošću, a neko ovdje uporno proizvodi afere i zabavlja narod sa jeftinim podvalama i olako donosi optužbe i proizvoljno kvalifikuje ljude privatizujući državne institucije”, naveo je za N1 ambasador Samardžija u pisanom odgovoru.

 

Iz Kabineta ministarke spoljnih poslova BiH za N1 su rekli da nisu imali kontakt niti sastanak sa ambsadorom BiH u Rusiji koji je u Sarajevo iz Moskve doputovao 24. decembra 2020. godine i donio ikonu za koju Ukrajina tvrdi da je njihova kulturna baština. Iz medija su informisani o određenim provjerama vezanim i za ambasadora Samardžiju.

 

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova BiH 28. decembra 2020. godine zaprimilo je diplomatsku notu od ambasadora Ukrajine BiH sa sjedištem u Zagrebu sa molbom za organizovanje sastanaka sa ministarkom spoljnih poslova BiH u drugoj polovini januara 2021. godine. Navedene teme razgovora, kako je za N1 potvrđeno iz Kabineta ministarke Turković, trebale bi biti – dalji razvoj bilateralnih odnosa između Ukrajine i Bosne i Hercegovine, a ambasador Vasilij Kirilik moli i za pomoć oko organizacije sastanka sa glavom tužiteljkom Tužilaštva BiH radi razmjene mišljenja o saradnji država i nadležnosti institucija za provođenje zakona.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI