BRZA, A POUZDANA

Cijena već od 35 KM: Renomirana sarajevska poliklinika radi sve vrste testova na SARS-Cov-2, evo koliko ih ima...

Hronika 24.12.20, 13:29h

Cijena već od 35 KM: Renomirana sarajevska poliklinika radi sve vrste testova na SARS-Cov-2, evo koliko ih ima...
U slučaju da imate simptome koronavirusa ili posumnjate na zarazu virusom SARS-CoV-2, u Poliklinici AGRAM dostupni su pouzdani dijagnostički testovi za učinkovitu podršku u borbi protiv bolesti COVID-19

 

 

Tijekom pandemije novog koronavirusa, postala je očita potreba za pouzdanim i pristupačnim načinima testiranja na bolest.

 

U slučaju da imate simptome koronavirusa ili posumnjate na zarazu virusom SARS-CoV-2, u Poliklinici AGRAM dostupni su pouzdani dijagnostički testovi za učinkovitu podršku u borbi protiv bolesti COVID-19. U ovim izazovnim vremenima pandemije, rezervirajte svoj termin i testirajte se na vrijeme.

 

poliklinika-agram

 

Načini i vrste testiranja

 

PCR metoda poznata je kao zlatni standard za detekciju bolesti Covid-19. PCR testovi temelje se na dokazivanju prisustva virusne RNA molekule. U Poliklinici AGRAM uzorci se uzimaju svakim radnim danom od 7.30 do 10.00 sati, a rezultati su gotovi istog dana. Cijena testa je 140 KM.

 

COVID-19 Ag test je brza hromatografska analiza za kvalitativno otkrivanje antigena na SARS-Cov-2 koji su prisutni u nazofarinksu. Test je namijenjen kao pomoć ranoj  dijagnostici zaraze virusom SARS-Cov-2 kod pacijenata sa kliničkim simptomima infekcije. Test je pokazao visoku specifičnost i pouzdanost. Uzorkovanje je od 7.30 do 14.00 sati, a petkom do 13.00 sati. Rezultati testa su gotovi u roku od nekoliko sati. Cijena testa je 50 KM.

 

Elecsys Anti-SARS-Cov-2 je serološki kvalitativni test - ECLIA metoda, švicarske farmaceutske firme Roche, jednog od vodećih svjetskih preduzeća u farmaceutskim dijagnostičkim oblastima.

Ovaj test može otkriti antitijela na SARS-Cov-2 kod pacijenata koji su bili izloženi virusu koji uzrokuje bolest COVID-19, posebno kod onih koji su bili zaraženi, a nisu pokazivali simptome. Otkrivanje ovih antitijela moglo bi pomoći ukazivanju na to da li je osoba stekla imunitet protiv virusa. Specifičnost testa je 99,81%. Vrijeme testiranja je od 7.30 do 15.00 sati, a nalaz je gotov istog dana. Cijena testa je 35 KM.

 

Elecsys Anti-SARS-Cov-2-S je serološki kvantitativan test - ECLIA metoda, švicarske farmaceutske firme Roche. Ovaj imunokemijski test vrijedan je dodatak portfelju testova cobas, koji mjeri kvantitativno razinu antitijela protiv virusa SARS-Cov-2 kod pacijenata koji su bili izloženi virusu ili su cijepljeni, što je ključno za uspostavljanje potencijalne imunosti i djelotvornosti cjepiva te karakteriziranje donacije rekovalescentne plazmofereze. Novi imunokemijski test usmjeren je na antitijela protiv virusnog proteina spike, posebno na njegovu domenu koja veže receptor (RBD), što je uobičajena meta za antitijela koja neutraliziraju virus i fokus je terapije i dizajna cjepiva. Vrijeme testiranja je od 7.30 do 15.00 sati, a nalaz je gotov istog dana. Cijena testa je 50 KM.

 

Koronavirus SARS-Cov-2, detekcija IgM i IgG je serološka kvalitativna FIA metoda. IgM i IgG antitijela stvaraju se od 1. do 3. sedmice nakon infekcije. Koliko dugo IgM i IgG antitijela ostaju u krvi još uvijek nije dovoljno poznato.

Pozitivan rezultat IgM antitijela sa velikom vjerovatnošću upućuje na akutnu infekciju.

Pozitivan rezultat IgG antitijela znači da je pacijent bio u kontaktu sa SARS-Cov-2 virusom i na njega razvio imunitet.

Pozitivan rezultat IgG i IgM antitijela upućuje da je pacijent bio u kontaktu sa SARS-Cov-2 virusom i da je već u fazi stvaranja IgG antitijela, tj. razvoja imuniteta.

Vrijeme testiranja je od 7.30 do 15.00 sati, a nalaz je gotov istog dana. Cijena testa je 40 KM.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI