lijekovi u ilegali na tržištu bih

Sebija Izetbegović bez dileme: Niti je KCUS nabavljao, niti će nabavljati 'Remdesivir'

Hronika 04.12.20, 14:13h

Sebija Izetbegović bez dileme: Niti je KCUS nabavljao, niti će nabavljati 'Remdesivir'
Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku – kazala je Izetbegović

 


KCUS nije nabavljao Remdesivir niti će nabavljati, u skladu sa najnovijim stavovima da isti nema benefita u liječenju COVID-19 bolesnika, kazala je za N1 direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.


Prije zvaničnog stava WHO, stručnih studija i stava Vlade, pokrenuta je procedura nabavke po zahtjevu specijalista Klinike za infektivne bolesti, a na zvanični upit od Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva kao i Ministarstva civilnih poslova. S obzirom na nova saznanja, lijek Remdesivir se neće nabavljati za KCUS, bez obzira na činjenicu da se procedura e-aukcije morala zakonski privesti kraju. Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku –  kazala je Izetbegović.


Podsjetimo, farmaceutski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS upoznat je da se lijekovi Favira i Remdesivir nalaze na tržištu BiH (KS) i to na osnovu interventog uvoza, ali da navedeni lijekovi nisu registrovani od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


Iz Interancionalne apoteke Sarajevo, koja je registrovana za interventni uvoz lijekova, kazala je kako su Favira i Remdesivir povučeni iz svih apoteka jučer.


Kod nas je bila samo Favira – rekli su u Internacionalnoj apoteci Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI