Preminuo od koronavirusa

Ko je bio patrijarh Irinej: Čovjek koji je negirao genocid u Srebrenici i promovirao ideju Velike Srbije

Hronika 20.11.20, 08:32h

Ko je bio patrijarh Irinej: Čovjek koji je negirao genocid u Srebrenici i promovirao ideju Velike Srbije
Poglavar Srpske pravoslavne crkve je tvrdio da su Potočari vojno groblje

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, preminuo je danas u devedesetoj godini života nakon teške borbe sa koronavirusom. U nastavku Avaz donosi priču o tome koje bio patrijarh Irinej.

 

Patrijarh srpski Irinej (svjetovno Miroslav Gavrilović) je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, sa titulom Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko – karlovački i patrijarh srpski Irinej. Rođen je u Vidovi kod Čačka, 28. avgusta 1930. godine.  Otac mu se zvao Zdravko, a majka Milijana. 

 

Miroslav Gavrilović se 1951. godine zamonašio, te primio monaško ime Irinej. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve je izabran 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve.


U Zemunu je počasni građanin, a Akademija Svetog Vladimira u Njujorku mu je u septembru 2015. godine uručila počasni doktorat.

 

U svojoj božićnoj poslanici u januaru 2017. godine pozvao je na život u međusobnoj bratskoj ljubavi i pozvao na pomirenje kršćanskih crkvi, ali istovremeno poručio je i "Dok je Srba, bit će i Kosova!", negirajući time kosovsku nezavisnost i državni integritet. U nastavku je izjavio:

 

- Kosovo je duša Srbinova!, i Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jeruzalem - kazao je tada.

 

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović promovirao ideju Velike Srbije porukom - Gdje god živjeli Srbi to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. U Novom Pazaru patrijah srpski se sa govornice otvoreno ismijavao i podrugljivo govorio kako samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru - Svi su oni potomci Savini - kazao je tada.

 

Tokom jedne posjete Banjoj Luci, Milorada Dodika nazvao predsjednikom "najnovije srpske države" misleći na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Za isti entitet je rekao da je nastao na "Božijoj pravdi i istini". Na ovu izjavu je reagirao vrhobosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je u svome pismu podsjetio patrijarha srpskog da Republika Srpska nije nastala na Božijoj pravdi nego na zločinu, te mu još jednom ukazao na to, da je sa područja koji obuhvata entitet Republika Srpska protjerano iz svojih domova 140.000 katolika, a da danas na tom istom području živi samo 10.000 katoličkih vjernika.

 

Patrijarh srpski se na ovim izjavama nije zaustavio, nego je potom izjavio:

 

- Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima - govorio je patrijarh.

 

Za genocid u Srebrenici patrijarh srpski Irinej je tvrdio da su Bošnjaci planirali genocid, a Amerikanci bombardovali Srbe.

 

- U Potočarima sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u i oko Srebrenice, što govori da su Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini vojno groblje - tvrdio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

(DEPO PORTAL/dg)