Seksualno zlostavljanje, prevara, utaja poreza, pranje novca...

Trump - iz Bijele kuće u zatvor? Istražitelji će tek sada krenuti u pravu akciju!

Front 10.11.20, 09:03h

Trump - iz Bijele kuće u zatvor? Istražitelji će tek sada krenuti u pravu akciju!
Seksualno zlostavljanje, prevara, utaja poreza - popis optužbi protiv Trumpa je podugačak. No, kad on više ne bude američki predsjednik, istražitelji bi mogli krenuti u pravu akciju

 


Trump se više ne može vratiti u New York, ubijeđen je čovjek koji se zamotao u američku zastavu na Times Squareu. On kaže ono što mnogi misle. Donald Trump bi trebao ostati negdje daleko. "Ovdje definitivno nije dobrodošao", kaže jedna žena, a drugi muškarac dodaje: "Svi ga u New Yorku mrze i posmatraju ga kao varalicu."

 

Trumpov crni toranj, Trump Tower na Petoj aveniji, ograđen je u širokom pojasu. Niko ne misli da će se vlasnik ovdje ponovo useliti, kaže povjesničar David Nasaw. "Mislim da nema šanse da se Trump ikad vrati u New York." Ili da se usudi na tako nešto. Jer, bez zaštite Bijele kuće, Trump gubi imunitet.

 

Prema navodima New York Timesa, protiv Trumpa se trenutno vodi oko 30 sudskih istraga. Nije ni čudo što se Trump očajnički nastoji da ostane na vlasti, kaže Nasaw. "Zna da kao civil više nije zaštićen od ovih tužbi kao što je to bio kao predsjednik. Od svih tih tužbi koje su već podignute. I onih koje će tek doći." Seksualno zlostavljanje, prevara, utaja poreza, pranje novca...svega tu ima.

 

Nerašćišćeni računi u New Yorku

 

I vjerovatno je da će istražitelji tek sada krenuti u pravu akciju, piše David Enrich u svom tekstu objavljenom u New York Timesu. "Trump i njegovi saveznici već su jasno dali do znanja da će se ponovno uključiti u utrku za Bijelu kuću 2024. To ga čini ciljem za istražitelje, koji bi inače mogli reći: Ok, on više nije predsjednik, pustit ćemo da se to sve malo slegne", smatra Enrich.

 

Okružni odvjetnik u New Yorku Cyrus Vance je pokrenuo dvije istrage protiv Trumpa. To je čovjek koji je Harveyja Weinsteina strpao u zatvor. Vance želi dokazati da su Trump i njegova organizacija u velikim stilu varali banke i osiguravajuća društva. Pred Vrhovnim sudom Vance se izborio za pristup Trumpovim poreznim dokumentima.

 

"To će istražiteljima po svoj prilici sada, kad Trump više nema zaštitu kao predsjednik, biti još lakše", kaže Enrich.

 

No u New Yorku ne čekaju na Trumpa samo tužbe protiv ovog teško zaduženog poduzetnika, već i brojni dugovi, kaže ovaj bankarski stručnjak: "On će u slijedeće četiri godine morati vratiti više od 300 miliona dolara na ime kredita koje je podigao. Za većinu on lično garantuje. Ako ne plati, njegovi vjerovnici, prije svih Deutsche Bank, mogu mu zaplijeniti imovinu."

 

A ona nije tako velika kao što to sugeriraju brojna imena zgrada u New Yorku, kaže povjesničar Nasaw. Trump je uvijek bio mala riba na tržištu nekretnina. A politolog Doug Muzzio smatra da s njim više niko ne bi dogovarao neke poslove. I niko mu ne bi posudio novac.

 

Bijeg na Floridu?

 

Mnogi pretpostavljaju da bi se u toj situaciji Trump mogao za stalno nastaniti na Floridi, gdje već ima svoje službeno prebivalište i glavno sjedište. Od tamo bi on mogao pokušati osnovati svoj vlastiti medij, smatra Nasaw: "Trump više ne vjeruje Rupertu Murdochu i njegovom Fox-Newsu. Za očekivati je da će izvršiti ogroman pritisak na republikance kako bi ih prisilio na lojalnost. Ucjenjivat će ih mogućnošću da se okrene od njih, ne budu li ga podržavali."

 

Mnogi su uvjereni da će protiv Trumpa biti pokrenuti sudski procesi te da će mu biti izrečene novčane kazne. No malo ko vjeruje da bi se on mogao naći iza rešetaka. I David Nasaw je uvjeren da "ne bi bilo dobro za naciju kad bi Trump završio u zatvoru i tako postao mučenik." To bi dovelo do još većih podjela unutar Sjedinjenih Američkih Država. I samo bi ojačalo Trumpa.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI