Video/ Direktorica KCUS-a poručuje

Izetbegović: Pacijenti koje je primala Opća bolnica bi se kući sasvim uspješno liječili... Zaključci KCUS-a trebaju se poštovati!

Hronika 04.11.20, 20:50h

Izetbegović: Pacijenti koje je primala Opća bolnica bi se kući sasvim uspješno liječili... Zaključci KCUS-a trebaju se poštovati!
Ovo nije vrijeme za politikante i populiste, ovo je vrijeme za ljude koji znaju svoj posao, ovako kako ga zna Klinički centar

Prof.dr. Sebija Izetbegović u Vijestima u 7 Hayat TV-a, ukazala je na sve ono što su uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uradili, i dalje rade, u vremenu pandemije, ali i na neophodan angažman i drugih zdravstvenih radnika i ustanova kako bi pomogli građanima oboljelim od Covid 19.


S obzirom da se svakodnevno povećava broj zaraženih, naglasila je situacija postaje izuzetno ozbiljna na što odavno upozorava.
 

- Ne dešava se ništa neočekivano. Broj raste po onom procentu po kome smo i očekivali s obzirom na potpunu, neobjašnjivu opuštenost građana, na nepostojanje pravih mjera koju su trebale da se provode na vrijeme. U ovom trenutku u Podhrastovima imamo 109 hospitaliziranih pacijenata od čega je 26 izuzetno teških u intenzivnoj njezi. To je zapravo naša Infektivna klinika sa jednim odvojenim punktom. U Kliničkom centru ukupno imamo 163 hospitalizirana covid pozitivna pacijenta na raznim klinikama – kazala je prof. dr. Izetbegović.


Ukoliko i dalje sav teret bude na leđima Kliničkog centra, zabrinuta je, neće biti dovoljno kapaciteta za smještaj bolesnika.


- Ne može Klinički centar biti jedina ustanova koja nosi odgovornost Covid 19 bolesnika. Mi od januara jedini i vodimo brigu o pravim bolesnicima Covid 19. Mi smo apelovali u više navrata da se situacija uozbilji, da se izdvoje kapaciteti za izolatorije. Ništa se od toga nije desilo. Jedino je Klinički centar napravio izolatorij. Mi smo i prije nego što je to od nas zahtjevalo Federalno ministarstvo proširili svoje kapacitete, odlukama iz marta iz 2020. godine. Na svim klinikama formirali smo izolacijske sobe za evenmtualne covid bolesnike. U ovom trenutku imamo dosta pacijenata i u KCUS-u, i Podhrastovima. Mislim da će napokon Opća bolnica morati ispuniti ona svoja silna obećanja prema građanima, na kraju i novac koji su uzeli za borbu Covid 19, i početi da rade sa ovim bolesnicima – očekivanja su generalne direktorice KCUS-a.


Federalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila usmjereni inspekcijski nadzor kod Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Izetbegović ističe da je legalista i smatra opravdanim da nadležna inspekcija kontrolira i njihov rad.


- Ako se odluči da inspekcija koja je nadležna obiđe Klinički centar, to je sasvim uredu. U ovakvoj jednoj situaciji u kojoj se puno politizira, puno priča i malo radi, ja sam na neki način i željela da inspekcija potvrdi nalaz o kojem smo mi stalno govorili. Dakle, Klinički centar je ustanova koja je u cjelosti ispoštovala sve svoje obaveze. Bilo mi je važno da javnost to zna! Što se tiče Kliničkog centra, sve što je trebalo da se uradi – ispunjeno je. Svi koji su nadležni trebaju da vide ovo kako mi radimo i da povuku neke pouke iz načina na koje radi KCUS i da sami pokušaju da nas imitiraju. Umjesto što pričaju trebaju početi raditi, da smire građane, da ne unose paniku, da ne obmanjuju javnost. Vrši se atak na psiho-socijalno zdravlje stanovništva, lažnim, uznemirujućim vijestima. Vidjeli ste ovih dana izjave kolege koji radi bez licence u Općoj bolnici, penzioner. Govorio je o kolegama iz Kliničkog centra koji se jedini bave liječenjem. Između ostalog je rekao da smo mi “kažnjena bojna”, a zna se da su to jedinice koje se formiraju da ubijaju ljude. Jutros smo imali smo sastanak. Mi ćemo ga tužiti ljekarskoj komori i shvatit će da njegova priča ima i cijenu, materijalnu – govori prof.dr. Izetbegović.
 

- Ovi pacijenti koje je primala Opća bolnica, to su pacijenti koji bi se kući sasvim uspješno liječili. Oni trebaju raditi ozbiljno i da ispune zakonsku obavezu odnosno 30 posto kapaciteta za oboljele od Covid 19. Naravno, KCUS bi i dalje radio najozbiljnije pacijente, oni bi radili srednje-teške pacijente svojim znanjem i sposobnostim – dodaje.


Ističe kako u ovakvoj situaciji komandnu odgovornost trebaju da imaju samo oni koji znaju da rade posao.
 

- Ovo nije vrijeme za politikante i populiste, ovo je vrijeme za ljude koji znaju svoj posao, ovako kako ga zna Klinički centar. Mi smo tu, radimo, borimo se. Ne znam koliko ćemo izdržati jer imamo oko 360 ljudi na bolovanju, od toga je 155 zbog koronavirusa, ili u su bolesni ili su u izolaciji. Imamo 350 uposlenika koji su invalidi druge kategorije, imamo veliki broj kliničkih bolesnika – nastavlja Izetbegović.


Govorila je i o zaključcima koje je donio Krizni štab Kliničkog centra.


- Zaključci KCUS-a trebali bi da se poštuju s obzirom na činjenicu da mi imamo najviše iskustva, da imamo stotine i stotine izliječenih pacijenata… Već radimo i stručne radove na osnovu materijala koje smo stekli u liječenju pacijenata. Nismo donijeli nikakve naredbodavne odluke. Federalno ministarstvo zdravlja je sa puno razumjevanja kazalo da bi to trebalo da se razmotri jer znaju kako dobro radimo posao, jedini u Katonu Sarajevo se brinemo o teškim bolesnicima – priča generalna direktorica KCUS-a.

 

Građani, zaključuje, moraju maksimalno poštovati mjere.

 

- Mi smo možda izgubili momenat kada smo trebali da zaustavimo pandemiju. Moraju biti mobilizirani svi zdravstveni radnici, sve zdravstvene ustanove, svi Zdravstveni zavodi, da se svi stave na raspolaganje zdravstvenim ustanovama, da se Opća bolnica otvori za covid bolesnike, da pomognemo našem građanstvu jer za to dobivamo plaću – kazala je u Vijestima u 7 Hayat TV-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI