ključna je srebrenica

CIKBiH je saučesnik u izbornim malverzacijama?!

Front 26.10.20, 18:14h

CIKBiH je saučesnik u izbornim malverzacijama?!
Još 23. septembra predloženo da se potraži pomoć od Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije i drugih zemalja kako bi se izvršila provjera prijavljenih birača

 

Izvor: Avaz

Piše: E. Halimić
 

Skoro sve malverzacije biračima izvan BiH za cilj imaju da stranke iz RS zadrže vlast u općini Srebrenica, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“. Cilj je to određenih struktura unutar Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

 

Četiri države


Naime, na insistiranje člana CIK-a Vanje Bjelica-Prutine i generalnog sekretara ove institucije Gorana Miškovića, izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH nikad nije dostavljen državnim organima u cilju traženja međunarodne pomoći. 

 

Kako saznajemo, na sjednici CIK-a još 23. septembra zatraženo je da se donese odluka prema kojoj će se izvod, uz popratno pismo, dostaviti Vijeću ministara, Tužilaštvu BiH i sigurnosnim agencijama, a kako bi se, prema ugovoru o međunarodnoj saradnji, od Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije i drugih zemalja iz kojih je stigao veliki broj prijava zatražila provjera prijavljenih birača.

 

Dakle, radilo se o inicijativi prema kojoj bi MUP-ovi spomenutih država obišli adrese s kojih su stigle prijave i na licu mjesta provjerili borave li prijavljene osobe na njima. Međutim, kako nam je pojašnjeno, predsjednik CIK-a Željko Bakalar, a koji je pod snažnim utjecajem Bjelica-Prutine, odbio je da to uradi. Kako navodi naš izvor, potencijalni motiv zbog kojeg se Bjelica-Prutina odlučila na blokadu donošenja ovakve odluke je da se ''sakrije lopovluk koji rade SNSD i SDS u Srebrenici“.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI