SDA reaguje na izjave člana Predsjedništva BiH

Dodikovi potezi protiv Dejtona značit će vraćanje RBiH! Bošnjaci su većina, 'razdruživanje' se ne može postići...

Front 26.10.20, 12:19h

Dodikovi potezi protiv Dejtona značit će vraćanje RBiH!  Bošnjaci su većina, 'razdruživanje' se ne može postići...
Srpsko-hrvatski pokušaji "razdruživanja" BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima, navodi se u saopćenju SDA

 

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti "razdruživanje", direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

 

Ističu da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Dejtonu i stoga Milorad Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

 

- Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala "udruživanjem", niti se može "razdružiti". Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva.

 

Srpsko-hrvatski pokušaji "razdruživanja" BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima - navodi se u saopćenju SDA.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI