BORBA OKO NOVOG FEDERALNOG TUŽIOCA

Hoće li SDA žrtvovati premijera FBiH Bošnjaka zbog rata sa Čamparom?! Jedino brat Dubravko ispunjava uslov...

Front 15.10.20, 20:40h

Hoće li SDA žrtvovati premijera FBiH Bošnjaka zbog rata sa Čamparom?! Jedino brat Dubravko ispunjava uslov...
Za glavnog tužioca može biti imenovan neko ko se izjašnjava kao Srbin ili kao Ostali. S obzirom na to da jedino Dubravko Čampara ispunjava ovaj uvjet, jer se izjasnio kao Ostali, on ima najveće šanse da postane novi federalni tužilac

 

 

Raspisan je konkurs za glavnog federalnog tužioca na koji su se prijavili Saša Sarajlić, Munib Halilović i Dubravko Čampara. Kako saznaje Raport, glavni favorit upravo je posljednji na spisku, Dubravko Čampara, trenutno tužilacTužilaštva BiH i brat Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, te dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.


U medijima se špekulira da je Dubravku Čampari ovaj posao “sredio” Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Međutim, prema saznanjima Raporta, jedino Čampara ispunjava Ustavne uslove za ovu poziciju.


Naime, prema Distribuciji ključnih funkcija u Federaciji BiH šest je pozicija u kojima je predodređena nacionalna struktura, tako da od šest pozicija mogu biti maksimalno dvije popunjene iz istog naroda. Tih šest pozicija su: premijer FBiH, predsjedavajući Zastupničkog i predsjedavajući Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i federalni tužilac.


Trenutno Bošnjaci imaju dvije pozicije: premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Zastupničkog doma Mirsad Zaimović. Hrvati također imaju dvije, predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović i predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak. Predsjednik Ustavnog suda FBiH je Milorad Novković.


Dakle, za glavnog tužioca može biti imenovan neko ko se izjašnjava kao Srbin ili kao Ostali. S obzirom na to da jedino Dubravko Čampara ispunjava ovaj uvjet, jer se izjasnio kao Ostali, on ima najveće šanse da postane novi federalni tužilac.


Ovo je potvrđeno iz Ustavnog suda FBiH, iz kojeg je Raportu pojašnjena procedura te uslovi za imenovanje glavnog federalnog tužioca, a posebno odredba Distribucije ključnih funkcija u FBiH.


Iako je Ustav jasan, SDA zbog svojih obračuna s Aljošom Čamparom očito pokušava dovesti u pitanje imenovanje njegovog brata Dubravka. Teza koju zastupaju jeste da se ne može računati pozicija koju zauzima premijer Fadil Novalić, jer je Vlada FBiH u tehničkom mandatu, te se Novalić vodi kao vršilac dužnosti premijera.


Međutim, kako je Raportu pojašnjeno iz Ustavnog suda FBiH, ne postoji kategorija v. d. premijera.


“Prema Ustavu Federacije BiH ne postoji pozicija vršioca dužnosti premijera FBiH. Ustavom je propisan sastav Vlade, izbor i podjela nadležnosti izvršne vlasti”, rečeno je Raportu iz Ustavnog suda FBiH.


Ukoliko na poziciju glavnog federalnog tužioca bude izabran Bošnjak, dovodi se u pitanje da li će se prilikom imenovanja nove Vlade FBiH za premijera moći imenovati Bošnjak, jer će se već popuniti kvota zastupljenosti jednog naroda na ključnim funkcijama u Federaciji BiH.


Mandat federalniog tužioca je šest godina i u teoriji je teško vjerovatno da Bošnjaci u tom periodu nemaju premijera FBiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI