nakon potpisa 18 zastupnika

Hoće li izvršnu vlast u KS voditi novi ljudi: Danijela Kristić objasnila proceduru smjene Vlade KS

Front 12.10.20, 13:43h

Hoće li izvršnu vlast u KS voditi novi ljudi: Danijela Kristić objasnila proceduru smjene Vlade KS
Ističe da prema članu 226. Poslovnika Skupštine KS "prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, stavlja se na dnevni red Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi"

 

Nakon što je 18 zastupnika potpisalo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo koju čine premijer iz SBB-a i ministri iz SDA, SBB-a i DF-a, čeka se zakazivanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti izglasano nepovjerenje Vladi.

 

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić za Faktor je pojasnila koje se procedure moraju ispoštovati da bi do toga došlo.


- Nakon primljenog zahtjeva za smjenu Vlade, predsjedavajući Skupštine KS treba isti taj dopis proslijediti Vladi na očitovanje, što je jutros predsjedavajući i uradio. Predsjedavajući zakazuje sjednicu Kolegija, a Kolegij zakazuje samu Skupštinu – navodi Kristić.

 

Ističe da prema članu 226. Poslovnika Skupštine KS "prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, stavlja se na dnevni red Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi".

 

- Prema članu 227. Poslovnika SKS, Vlada može podnijeti Skupštini pisani izvještaj, a isti mora dostaviti Skupštini najkasnije 48 sati prije početka sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi. Vlada da bi bila smijenjena potrebno je minimalno 42 dana da se sve procedure po Poslovniku Skupštine KS ispoštuju – navela je Kristić.


Podsjećamo, zahtjev za smjenu Vlade predat je u petak, 9. oktobra, a potpisalo ga je 18 zastupnika, članovi Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a, NBL-a, samostalni zastupnici Damir Nikšić i Damir Marjanović, te donedavni član SDA Aljoša Čampara.

 

Ukoliko bude izglasano nepovjerenje ovoj Vladi, Kanton Sarajevo bi trebao dobiti novog premijera i nove ministre, a ko su ljudi koji će voditi novu izvršnu vlast u KS još nije poznato.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI