RADNICIMA VIŠE VREMENA ZA PORODICU

Do džume na pos'o, od džume kući: Bh. poduzetnik uveo radnu sedmicu od 4,5 dana, pola petka slobodno

Biznis Klub 29.09.20, 14:20h

Do džume na pos'o, od džume kući: Bh. poduzetnik uveo radnu sedmicu od 4,5 dana, pola petka slobodno
Skraćena radna sedmica imala je tokom prvog mjeseca primjene puni efekat... U budućnosti planiraju i dalje širenje poslovanja, kao i otvaranju nove firme u Sarajevu

 

 


U kompaniji Airvent od ovog mjeseca radna sedmica završava petkom u 12 sati. Budući da su vikendi od ranije neradni, to znači da će od sada radnici velikokladuške kompanije sedmično imati slobodna po dva i po dana.

 


Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je kako bi izašao ususret radnicima ali i pokazao i drugim poslodavcima da se posao može završiti tako da njihovi uposleni imaju više vremena za sebe i svoje porodice.


Skraćena radna sedmica imala je tokom prvog mjeseca primjene puni efekat, kaže Alešević za BiznisInfo, jer će ovog mjeseca iz fabrike izaći čak 5 kamiona više nego prošlog mjeseca.


Više vremena za porodicu


– Prošli mjesec imali smo 35 kamiona za izvoz a ovaj smo radili 4,5 dana i imaćemo oko 40 kamiona za izvoz. Dogovorio sam se sa radnicima da radimo 4,5 dana a 2,5 dana da imaju slobodno. Da dokažemo i drugim poslodavcima kod kojih radnici imaju samo jedan slobodan dan sedmično da to ne mora biti tako, da se posao može završiti i za manje vremena. Ako ja koji proizvodim 2ili 3 kamiona dnevno mogu stići, kako ne može neko ko ima 1 kamion sedmično. Ovaj mjesec smo testirali taj sistem i za sada ostaje tako. Moramo misliti na radnike i na to kako će oni živjeti i provoditi vrijeme sa svojim porodicama – pojašnjava Alešević.


Kaže nam kako su efekti za obje strane samo pozitivni a nada da će njegov primjer slijediti i drugi poslodavci.


Inače, kompanija Airvent postoji već 12 godina i u većinskom je vlasništvu firme iz Austrije. Proizvode ventilacijsku opremu – kanale, prikuljčke, itd – za tržne centre, aerodrome, zgrade i stambene prostore. Kompletna proizvodnja izvozi se na tržište Austrije.


Nova firma u Sarajevu


U budućnosti planiraju i dalje širenje poslovanja. Nakon što su prošle godine u laser za rezanje lima do 10 mm investirali 600.000 KM, i plan o otvaranju nove firme u Sarajevu koji je pojava pandemije odgodila, čeka na svoju realizaciju.


– Iduće godine u Sarajevu otvorićemo novu firmu. Imamo već tri nove mašine u koje smo investirali 100.000 eura, ali čekamo jer ljudi ne mogu doći da montiraju zbog trenutne situacije – najavljuje Alešević.


Iako je koronavirus odgodio otvaranje nove firme i zbog zatvorenih granica izazvao poteškoće sa transportom, Airvent je tokom cijele godine uspio održati proizvodnju i broj zaposlenih.


– U prvih 8 mjeseci imali smo izvoz jednak prošlogodišnjem, u prvih 6 mjeseci čak smo izvezli za 4 posto više nego prošle godine – kaže nam Alešević.


Airvent trenutno ima 53 zaposlena radnika. Godišnje izveze oko 500 šleperea proizvoda a vrijednost izvoza prelazi 3 miliona eura, piše BiznisInfo.

 

(DEPO PORTAL7BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI