Srušili se kod Zvornika

Poginula dva pilota prilikom pada aviona Vojske Srbije

Hronika 25.09.20, 16:46h

Poginula dva pilota prilikom pada aviona Vojske Srbije
Poslije obavještavanja svih članova porodica poginulih pilota, Ministarstvo će, kako se navodi, obavijestiti javnost o imenima pilota

 

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas oko 9.10 sati prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, saopćilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

 

Poslije obavještavanja svih članova porodica poginulih pilota, Ministarstvo će, kako se navodi, obavijestiti javnost o imenima pilota.

 

Mjesto tragedije obišli su i razgovarali sa očevicima ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, prenosi Tanjug.

 

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MiG-21 koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić.

 

Avion MiG-21 pregledan je prije polijetanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, ističe se u saopćenju.

 

(FENA/dg)