VIZIJA BUDUĆNOSTI

Sattler i Skaka pridružili se građanima Sarajeva u Radićevoj ulici: Grad bez automobila...

Hronika 23.09.20, 16:43h

Sattler i Skaka pridružili se građanima Sarajeva u Radićevoj ulici: Grad bez automobila...
Grad Sarajevo je podržao novi koncept transporta koji omogućava izbjegavanje gradske gužve i brzo i sigurno kretanje do željene destinacije. Električni romobili su ekološki prihvatljivi, ne emitiraju štetne gasove i imaju vrlo jednostavan princip korištenja

 

 

 

Od 16. do 22. septembra 2020. godine, građani Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja imali su priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, šef Delegacije EU Johann Sattler i zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova, pridružili su se obilježavanju građanima Sarajeva jučer u Radićevoj ulici koja je, simbolično, na kraju obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, bila bez automobila.


Grad Sarajevo je podržao novi koncept transporta koji omogućava izbjegavanje gradske gužve i brzo i sigurno kretanje do željene destinacije. Električni romobili su ekološki prihvatljivi, ne emitiraju štetne gasove i imaju vrlo jednostavan princip korištenja.


Gradonačelnik ističe da aktuelna gradska administracija aktivno radi na podizanju svijesti stanovništva o ekološkim vidovima saobraćaja i kretanja po gradu koji su ključni za budućnost evropskih gradova.


- Vizija od početka našeg mandata je Sarajevo kao tehnološki i ekološki osviješten pametni grad. Osim romobila, projekat izgradnje biciklističke staze jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih saobraćajnih projekata koje vodimo. Nova vrsta biciklističke infrastrukture velikim dijelom doprinosi rasterećenju javnog gradskog prijevoza, a pored uređene staze, biciklisti će imati adekvatna parking mjesta za odlaganje bicikla. Iskreno se nadamo da će naši građani prepoznati sve dugoročne prednosti njihovog korištenja i da ćemo zajedno doprinijeti stvaranju uslova koje diktira „Smart city“ - navodi Abdulah Skaka.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI