Mladi političar

Kandidat na izborima Zlatko Lagumdžija: Ime nisam dobio po bivšem lideru SDP-a, nego po rahmetli amidži

Front 21.09.20, 11:15h

Kandidat na izborima Zlatko Lagumdžija: Ime nisam dobio po bivšem lideru SDP-a, nego po rahmetli amidži
On je imao priliku da se usavršava u Evropskoj agenciji za sigurnost u zračnom saobraćaju

 

Bosance i Hercegovce iznenadila je informacija da će Zlatko Lagumdžija biti kandidat na predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, piše Faktor.

 

Ipak, nije riječ o nekadašnjem predsjedniku Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) već o njegovom imenjaku, koji će 15. novembra biti kandidat za Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Ovaj Zlatko Lagumdžija je kandidat Ekološkog slobodarskog pokreta ESPO, stranke koju je osnovao nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, i ima 25 godina.

 

Sarajlija koji se jedno vrijeme školovao u Briselu uposlenik je jedne aviokompanije i uskoro će završiti Saobraćajni fakultet, Odsjek za zračni saobraćaj. Kako kaže, uvijek je imao smiješne i komične situacije u vezi sa svojim imenom i prezimenom.

 

- Mogu reći da sada nisam nikada imao negativnih iskustava zbog svog imena i prezimena. Nije mi se desilo da mi nekada to odmaže. Bilo je i komičnih situacija za vrijeme osnovne i srednje škole. Najviše anegdota ipak je u vezi sa saobraćajnom policijom i mojim ocem. Kada god ga zaustave, policajci ga pitaju ko vam je Zlatko Lagumdžija. Kada im on odgovori - sin, nastaje višeminutni tajac. Policajci su iznenađeni i tek kada im otac objasni da se ja tako zovem i nastaje smijeh.

 

Ime nisam dobio po bivšem predsjedniku SDP-a nego po svom rahmetli amidži Zlatku koji je bio komandant brigade u Sarajevu. On je umro 1993. godine i otac je prvog sina, odnosno mene, nazvao po njemu. Ponosno nosim to ime. Kao dječak sam upoznao i bivšeg predjsednika SDP-a i ponekad ga sretnem u šetnji Sarajevom i srdačno pozdravim - kaže na početku razgovora za Faktor Zlatko Lagumdžija.

 

Kako kaže, u politiku se odlučio uključiti na nagovor prijatelja Vedrana Tucea koji je nosilac liste Ekološkog slobodarskog pokreta ESPO u Novom Sarajevu.

 

- Vedran je moj kolega. Veliki je zaljubljenik u avijaciju i pilot malih letjelica i žirokoptera. Još jedan od kolega isto je na listi, tako da u šali kažemo da u stranci imamo cijelu avijaciju. Odlučio sam se za ESPO i što ova stranka zagovara sve principe koji su i moji lični. Nisam razmišljao u životu da ću biti politički angažiran, ali pošto mi se priča svidjela, odlučio sam se priključiti – kaže 25-godišnji Sarajlija.

 

On je većinu djetinstva proveo na Čengić Vili, a završio je Sportsku gimnaziju.

 

- U mojoj generaciji bili su fudbaleri Željezničara Nermin Zolotić i Rijad Bajić, te naš uspješni teniser Damir Džumhur. Vatreni sam fan tima sa Grbavice i za vrijeme školovanja u Briselu mnogo su mi nedostajale utakmice najdražeg kluba. Kada vikendom nazovem oca Šahina i brata ili od majke čujem da idu na utakmicu, odmah sam želio da se vratim u BiH. Nadam se da će se navijači uskoro vratiti na stadione i da ću moći bodriti sa tribina Želju. Uz fudbal sam i veliki zaljubljenik i skijanje koje sam dugo trenirao. Volim adrenalin i skijanje je bio odličan izbor za mene, a jedno vrijeme sam bio i reprezntativac naše zemlje – kaže Lagumdžija.

 

On je imao priliku da se usavršava u Evropskoj agenciji za sigurnost u zračnom saobraćaju.

 

- Tada sam proveo u Briselu oko godinu. Brisel je stvarno prelijep grad, kao što mnogi kažu, on je najbliže savršenom i naravno da se nije bilo teško navići. Ipak, jedno je Sarajevo. To je najljepši grad na svijetu bez obzira na stanje – kaže na kraju Zlatko.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI