Zaokret

Navalni progovorio nakon buđenja iz kome, bolničari iz Omska mijenjaju priču: 'Ma, otrovali su ga'

Hronika 15.09.20, 10:01h

Navalni progovorio nakon buđenja iz kome, bolničari iz Omska mijenjaju priču: 'Ma, otrovali su ga'
Tri bolničara koji su u početku tretirali Navaljnog, kazali su da je test glukoze pokazao da mu je šećer u krvi bio u granicama normale

 

Bolničari koji su liječili ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon što mu je prošlog mjeseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, reklo je pet medicinskih izvora za Reuters.

 

Njihovi su izvještaji u suprotnosti s dijagnozom koju su postavili i javno objavili liječnici Hitne bolnice br. 1 u Omsku, gdje je liječen i koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja te da je imao razinu šećera u krvi četiri puta veću od normalne.

 

Tri bolničara koji su sudjelovali u početnom liječenju Navaljnog, prenose izvori, kazali su da je glukometrija, test glukoze, pokazala da mu je šećer u krvi 3-5 mmol (milimola) po litri - što je u granicama normale.

 

'Nije bilo znakova dijabetesa, sve je provjereno i isključeno', rekao je jedan od izvora. 'Pokazatelji su bili normalni, nije bilo problema u metabolizmu ugljikohidrata.'

 

Trovanje

 

Druga dva izvora, koji su također bili prisutni tokom liječenja na samom uzletištu, rekla su Reutersu da šećer u krvi Navaljnog nije bio abnormalan. Četiri od pet izvora rekli su da su bolničari koji su vidjeli Navaljnog, primijetili kliničku sliku trovanja, sa simptomima koji uključuju omamljenost, no ne i bilo kakve znakove metaboličkog poremećaja.

 

'Bilo je neopisivo. Navaljni je bio omamljen, u stanju zbunjene svijesti, nije mogao ništa objasniti', rekao je jedan od izvora koji je znao da su Navaljnog već liječili na aerodromu.

 

Njemačka, gdje je Navaljni odveden na daljnje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala rijetkim živčanim sredstvom Novičokom. Berlin je tražio objašnjenje od Moskve te pozvao na sankcije. Kremlj je rekao da su optužbe 'neutemeljene' te da nije vidio dokaze trovanja.

 

Kontaktiran radi komentara o nalazima bolničara, Aleksandar Sabaev, glavni toksikolog hitne bolnice Omsk br. 1, sve je osporio.

 

'Ne, to nije istina, ekipa hitne pomoći vidjela je šećer od 13 mmol po litri', rekao je. 'Metabolički parametri mogu se pronaći samo biohemijskom analizom, koja se može obaviti samo u bolnici.'

 

Razina šećera od 13 mmol po litri znatno je iznad normalne.

 

Sabaev je nadalje rekao da je Navaljni imao 'tendenciju kome' i napomenuo da bolničari nisu primjenjivali atropin, lijek koji se koristi kada se sumnja na određene vrste trovanja.

 

Tri izvora koja su rekla da su bolničari vidjeli kliničke znakove trovanja rekli su da su mu dali neke neodređene injekcije za liječenje simptoma, ali mu nisu davali atropin na uzletištu, jer nisu sumnjali na takvu vrstu trovanja.

 

Sabaev je prošle sedmice rekao da je isprva sumnjao na trovanje zbog onoga što su mu rekli bolničari i suradnici Navaljnog te je ruskom opozicionom čelniku dao malu dozu atropina za liječenje problema s plućima kad je ovaj bio u bolnici.

 

Neki medicinski izvori rekli su da je Navaljnom, zbog njegovog kritičnog stanja, time vjerovatno spasio život. Atropin se naširoko koristi u hitnim situacijama, uključujući i liječenje učinaka pesticida ili nervnih otrova kao što je Novičok, zabranjena supstanca koju su u Berlinu pronašli u tijelu Navaljnog.

 

U svojoj izjavi prošle sedmice, Sabaev je rekao da se predomislio u vezi s trovanjem nakon što je dobio rezultate laboratorijskih testova za koje kaže da ne pokazuju nikakve znakove toksina.

 

Visoki ulog

 

Bitka informacijama oko onoga što se doista dogodilo Navaljnom, ozbiljno utječe na odnose Rusije i Zapada.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izložena je pritisku da zaustavi gotovo dovršeni plinovod Sjeverni tok 2 kojim će plin iz Rusije dolaziti u Njemačku.

 

Kremlj je zatražio od Njemačke da pruži dokaze o trovanju. Berlinski državni tužitelji najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s time složi.

 

Zamoljen da prokomentira opažanja bolničara i početne rezultate ispitivanja, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Reuters da nije imao informacije o tome „kakve su pretrage pacijentu radili liječnici koji su ga sreli u avionu, jesu li uopće napravili bilo kakve testove i ko su ti liječnici ”.

 

Izrazitom protivniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, Alekseju Navaljnom, pozlilo je 20. augusta kada se srušio tokom avionskog leta. Prije ukrcaja popio je šoljicu čaja za koji njegovi saveznici kažu da je bio otrovan.

 

Bolničari na aerodromu u Omsku primili su poruku pilota aviona putem kontrole zračnog prometa da se na njemu nalazi putnik s vjerovatnim trovanjem, a terapiju su temeljili na ovoj dijagnozi. Reuters nije uspio doći do pilota ili kontrole zračnog prometa radi komentara.

 

Isključene dijagnoze

 

U prvih 12 minuta nakon slijetanja, bolničari su isključili moguću dijabetičku komu i moždani udar, dodali su.

 

'Vodili su se metodom eliminacije, isključili su sve one dijagnoze koje se sada iznose', rekao je jedan od izvora.

 

Anastasia Vasilyeva, suradnica i liječnica Alekseja Navaljnog posljednjih nekoliko godina, rekla je da političar nikada nije imao problema s metabolizmom i da mu je razina šećera normalna.

 

'On je zdrav čovjek, uopće nije imao ozbiljnih abnormalnosti', rekla je Vasiljeva za Reuters.

 

Izvor koji je promatrao proces njegovog liječenja u hitnoj bolnici Omsk br. 1 rekao je da desetak kliničara koji su ga liječili nije u dvojbi. 'Svi su bili sigurni da se radi o trovanju, klinička slika je bila takva', rekao je izvor.

 

Bolnica nije odmah odgovorila na pitanja poslana u subotu ujutro o ovim zaključcima medicinskog tima.

 

Regionalno ministarstvo zdravstva, koje nadzire hitnu bolnicu br. 1, ponovilo je da je Navaljni imao visoku razinu šećera u krvi i da mu je dijagnosticiran metabolički poremećaj nakon završetka bolničkih pretraga.

 

Navaljni se sada liječi u berlinskoj bolnici Charite, iz koje su izvijestili da pati od 'teškog trovanja'. Upitan o nivou šećera u krvi i je li imao metabolički poremećaj, glasnogovornik bolnice rekao je: 'Ne komentiramo pretpostavke i nagađanja.'

 

Jedan izvor iz hitne bolnice Omsk br. 1 rekao je Reutersu da je naredba za puštanje Navaljnog i njegovo prebacivanje avionom u Njemačku došla izravno iz Kremlja, bez ikakvog razloga.

 

'Sjedili smo u uredu (u bolnici) kad je stigao poziv iz Kremlja i rekli su da puste pacijenta ... i posao je započeo', rekao je izvor. 'Svi su odahnuli.'

 

Glasnogovornik Kremlja Peskov odbacio je te navode. 'Ne. To nije istina', rekao je. 'Predsjednička administracija ne nadzire liječnike ni u Omsku ni u drugim gradovima naše zemlje.'

 

Navaljni se želi vratiti u Rusiju

 

Kako piše New York Times, pozivajući se na izvore iz Njemačke, Navaljni je njemačkom tužitelju otkrio da se planira vratiti u Rusiju.

 

- Nema namjere biti u egzilu u Njemačkoj. Želi se vratiti kući u Rusiju i nastaviti svoju misiju - rekao je dužnosnik iz njemačkog sigurnosnog aparata.

 

- Navaljni se liječi u berlinskoj bolnici Charite gdje je dugo bio u komi, iz koje se probudio prošle sedmice. Njemački dužnosnik za NYT je potvrdio da je ruski opozicioni lider "oštrog uma".

 

- Potpuno je svjestan svojeg stanja, onog što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi - rekao je ovaj anonimni dužnosnik.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORZAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI