šefik džaferović o velikom problemu

Počeli smo rješavati migrantsku krizu: Izmještaju se iz naseljenih mjesta i...

Front 14.09.20, 09:40h

Počeli smo rješavati migrantsku krizu: Izmještaju se iz naseljenih mjesta i...
Upitan za skoru posjetu Pakistanu, Džaferović je kazao da je prije preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a to je bilo 20. marta ove godine, imao detaljan plan vanjskopolitičkih aktivnosti vezanih za posjete drugim zemljama

 

Predsjedništvo BiH se dosada mnogo puta bavilo migrantskom krizom. To smo počeli raditi praktično odmah nakon preuzimanja mandata, ali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je institucija koja je odgovorna za rješavanje migrantske krize, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

- Mnogo puta smo tražili od Vijeća ministara cjelovit i sveobuhvatan plan rješavanja migrantske krize, ali ga do danas nismo dobili. Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH donesen je niz zaključaka koji su konačno počeli da se realiziraju, a oni se tiču izmještanja migranata iz naseljenih mjesta, zaštite istočne granice i odgovarajuće koordinacije svih policijskih i drugih za to nadležnih agencija u Bosni i Hercegovini. I posljednjih dana vidimo aktivnosti Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti na svakom od ovih polja - rekao je Džaferović.

 

Upitan za skoru posjetu Pakistanu, Džaferović je kazao da je prije preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a to je bilo 20. marta ove godine, imao detaljan plan vanjskopolitičkih aktivnosti vezanih za posjete drugim zemljama.

 

- Bila je dogovorena posjeta s najvišim zvaničnicima Evropske unije koncem marta ove godine. Htio sam da predsjedavanje otpočnem tom posjetom. Ozbiljno je bila pripremana posjeta Washingtonu, dogovoren odlazak u Peking na Samit 17+1, ugovoren sredinom aprila, odlazak u Hrvatsku i Tursku. Sve to nije realizirano zbog poznatih razloga izazvanih pandemijom koronavirusa - naveo je.

 

Poziv da posjeti Pakistan star je već više od godinu i sada je ponovo obnovljen u situaciji kada je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini eskalirala, a najveći broj migranata dolazi iz Pakistana.

 

- Pakistan je prijateljska država, uvijek je podržavala Bosnu i Hercegovinu. Pored pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa na političkoj, ekonomskoj i kulturnoj ravni, tema će biti i rješavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Pakistan je do sada jedina država koja je pristala da se s Bosnom i Hercegovinom zaključi ugovor o readmisiji. Nastojat ću da proces zaključenja tog ugovora podstaknem kako bi se on što prije analizirao. To nam je potrebno, jer je jedan od načina rješavanja migrantske krize i vraćanje migranata u zemlje njihovog porijekla. Naravno, poštujući sve norme međunarodnog prava koje se odnose na to pitanje - rekao je Džaferović za "Oslobođenje".

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI