Lana Prlić kategorički traži

Automobil nije luksuz, imate skuplje mobitele ili televizore! To ne smije biti eliminatoran uslov za dječiji dodatak!

Front 04.09.20, 14:10h

Automobil nije luksuz, imate skuplje mobitele ili televizore! To ne smije biti eliminatoran uslov za dječiji dodatak!
Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Parlamentu FBiH, uputila je sugestije na Zakon o potpori obitelji sa djecom u FBiH i upozorila da u novom Zakonu ne smiju biti stari problemi

 

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je u javnu raspravu Nacrt Zakona o potpori obitelji sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovim Zakonom, koji se najavljuje godinama i na koji se predugo čeka, žele se definirati i urediti prava i obaveze obitelji sa djecom.
 

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Parlamentu FBiH, uputila je sugestije na Zakon i upozorila da u novom Zakonu ne smiju biti stari problemi.


“Sugestije koje sam uputila na Zakon o potpori obitelji podrazumijevaju da dječiji dodatak mora obuhvatiti veći broj djece i da posjedovanje automobila ne smije biti eliminatoran uslov jer automobil sam po sebi nije luksuz. Danas imate skuplje mobitele ili televizore nego automobile, nema smisla da ostavljamo ovaj uslov, a svjesni smo da je to često životna potreba. U praksi se dešava da dječiji dodatak država uskrati čovjeku koji automobilom prevozi voće i povrće na pijacu gdje ga prodaje i od čega živi ili, bolje rečeno, preživljava.


Također, dešava se da se dječiji dodatak uskraćuje obitelji koja automobil mora imati zbog starijeg, bolesnog ili teže pokretnog člana. To su socijalno ugrožene obitelji i nemaju svi novac za taksi prevoz. Bezbroj je primjera i ova odrednica o automobilu ne smije biti u novom zakonu”, poručuje Prlić.


Prijedlog novog Zakona, također, sadrži skraćenje perioda primanja dječijeg dodatka, pa je tako umjesto tokom cijelog redovnog školovanja dječiji dodatak ograničen do 18. godina ili do završetka obaveznog školovanja.


“U praksi se dešava da djeca zbog bolesti ili invaliditeta ranije prekidaju školovanje, pa čak i zbog socijalne ekskluzije kakvu doživljavaju romska djeca. Na to se mora misliti i granicu za dječiji dodatak je potrebno pomjeriti do 18. godina ili do završetka redovnog školovanja što može uključivati i redovan studij studenata”, pojašnjava Prlić svoj prijedlog.


Ona navodi da zakon ima unaprjeđenja koja podržava, ali da se stari problemi moraju eliminirati. Prlić kaže da nije fer i nije pošteno da ispaštaju obitelji kojima je prijeko potrebna svaka pomoć.


“Dok se u sred pandemije novac rasipa na neupotrebljive i preskupe predmete, ne možemo sebi dozvoliti luksuz da štedimo na obiteljima slabijeg socijalnog statusa”, zaključuje Prlić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI