popularni glumac goran bogdan o svemu pomalo

Teško se živi samo od filma. Ali serije, kazalište, dječji rođendani, eventi, malo vrta, dvije-tri koze i snađe se čovjek!

Kultura 30.08.20, 12:11h

Teško se živi samo od filma. Ali serije, kazalište, dječji rođendani, eventi, malo vrta, dvije-tri koze i snađe se čovjek!
"Otac" je temeljen na istinitoj priči, probe su bile fizički zahtjevne, što je, nadam se, urodilo plodom

 

Goran Bogdan trenutačno je jedan od najtraženijih glumaca, a njegov su talent već odavno prepoznali i izvan granica Hrvatske. Na netom završenom Sarajevo Film Festivalu predstavio se s čak dva projekta i dvije glavne uloge, onom u filmu "Otac" koji je nagrađen čak i na Berlinaleu te ulogom u TV seriji "Močvara".

 

Predaha gotovo da nema pa Goran već radi na novim projektima koje je pripremao u samoizolaciji u koju se svojevoljno povukao zbog sumnje da se zarazio koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour u Zadru - piše Vecernji.ba

 

O danima u karanteni, glumačkim uspjesima, poslovnim ambicijama, ali i  ugostiteljskom pothvatu s laureatom Večernjakova pečata u kategoriji kultura Goranom smo porazgovarali u pauzi od snimanja serije Vrijeme zla.

 

- Iza nas je još jedno izdanje Sarajevo Film Festivala. Po čemu ćete najviše pamtiti ovo prvo online izdanje festivala? Jesu li vam nedostajali festivalska atmosfera, kolege, publika?

 

Kako da ne, nedostajali su mi jako. Već sam zadnjih nekoliko godina stalni gost SFF-a. Slavlje je to filma, ali možda, što je i važnije, mjesto povezivanja i odskočna daska za nove projekte, poznanstva i suradnje. Ovogodišnje izdanje ćemo pamtiti kao i sve, sve će ove godine imati koprenu korone. Drago mi je da se festival ipak održao online, da se ne prekida tradicija koju ni rat ni opsada Sarajeva nisu dokinuli.

 

- Na SFF-u ste se predstavili filmom Srđana Golubovića "Otac" i TV serijom "Močvara". Dvije sasvim različite tematike, a opet svaka surova na svoj način. U koji vam je lik bilo teže ući?

 

I jedan i drugi projekt su mi posebno dragi, oba su bila i posebno teška. Zato ih vjerojatno toliko i volim. I istina, potpuno su drugačiji. "Otac" je temeljen na istinitoj priči, probe su bile fizički zahtjevne, što je, nadam se, urodilo plodom. Socijalna tematika dodatno je bila otežana samim time što ta priča, na kojoj smo se temeljili, još traje. U stvarnoj priči otac još nije vratio svoju djecu. "Močvara" je potpuna fikcija, čak i komentar stanja u Srbiji, iako nam to nije bio temeljni motiv. Kako i sam naslov govori, mračno je to podneblje i ta fiktivna vlaga utkala se u likove i dodatno ih opterećuje. Kao da je okolina glavni lik. Ne znam odgovor na pitanje što je bilo teže.

 

- "Otac" je ostvario značajan uspjeh, dvije nagrade na Berlinaleu, nagrada na FEST-u, a nedavno je stigla i informacija da se film našao u utrci za europski Oscar. Smatrate li da je ovo vaša najznačajnija uloga u dosadašnjoj karijeri?

 

Ja se nadam da nije, da ćemo imati još projekata kojima ću se izazivati. Barem ću se truditi. Ali da je uspjeh, jest. Osobno sam dosta optimističan što se tiče domaće iliti regionalne kinematografije. A i krajnje je vrijeme da se ide dalje, da bude i bolje i veće. Već dulje vrijeme naši filmovi ostvaruju zavidne uspjehe na svjetskim festivalima. No, unatoč tome, to su još krhke kinematografije. Volio bih da jednog dana ti filmski uspjesi budu slavljeni kao i sportski. Ne zbog mog osobnog ega ili jer je meni potrebna potvrda, nego da film dobije fokus koji bi mogao imati da razvije svoj puni potencijal. Da se politiziranjem ne bacaju klipovi pod noge već krhke grane.

 

Kompletan intervju čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI