sve veći problem u našoj zemlji

Kada će se pojaviti konkretna rješenja: Evo šta su članovi Predsjedništva BiH danas zaključili o migrantskoj krizi

Front 27.08.20, 17:34h

Kada će se pojaviti konkretna rješenja: Evo šta su članovi Predsjedništva BiH danas zaključili o migrantskoj krizi
Podržane su aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH koje se odnose na saradnju s ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore u cilju formiranja zajedničkog tima za sprečavanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za maj 2020. godine te je razmatralo aktuelnu situaciju u vezi s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Konstatovano je da su osnovni ciljevi Bosne i Hercegovine sprečavanje ulaska ilegalnih migranata na njenu teritoriju i smanjenje trenutnog broja onih koji borave na području Bosne i Hercegovine.

 

Predsjedništvo BiH ponovno traži od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku dostavi sveobuhvatan i detaljan plan radi rješavanja problema migrantske krize.

 

Podržane su aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH koje se odnose na saradnju s ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore u cilju formiranja zajedničkog tima za sprečavanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

 

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH pojačanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta Granične policije BiH u svrhu zaštite granice Bosne i Hercegovine radi sprečavanja ilegalnih migracija.

 

Podržava aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na harmonizaciji i koordinaciji aktivnosti sigurnosnih agencija i policijskih snaga u skladu s njihovim nadležnostima na planu zaštita granica BiH, očuvanju javnog reda i mira i zaštite lične i imovinske sigurnosti građana BiH.

 

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH ubrzanje priprema za zaključivanje sporazuma o readmisiji sa svim državama iz kojih dolaze migranti.

 

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH i svih institucija u Bosni i Hercegovini nadležnih za pitanje migracija da migranti budu izmješteni izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH osiguranje budžetskih rezervi 5 miliona KM u svrhu jačanja kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u BiH.

 

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da da saglasnost za ulazak državljana Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu tokom trajanja pandemije.

 

Predsjedništvo BiH je danas usvojilo platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda za period 2020./2021., uključujući i generalnu debatu čiji je početak planiran za 22. septembar 2020. godine. Bosnu i Hercegovinu na generalnoj debati 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a predstavljat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tako što će njegovo snimljeno izlaganje biti emitovano u Generalnoj skupštini UN-a.

 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za posjetu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića Islamskoj Republici Pakistan od 21. do 22. oktobra 2020. godine.

 

Odobrilo je zaključivanje ugovora o grantu između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope „Predizborni program pomoći lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, dodatka Memoranduma o razumijevanju - Uslovi za održavanje alata, aplikacija i praksi, kojima je pristupio Institut za intelektualno vlasništvo BiH, između Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Ureda Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO); memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Neprofitnog privatnog dioničkog društva za promociju izvoza Mađarske (HEPA); memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Kabineta za investicije Predsjedništva Republike Turske (Kabinet za investicije) o saradnji u promociji ulaganja.

 

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo: Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2018. godinu između Bosne i Hercegovine koju zastupa Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Evropske unije koju zastupa Evropska komisija; Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o međusobnoj zaštiti tajnih podataka; Ugovor iz Marakeša (WIPO) za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidim i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti štampom.

 

Ratificirani su izmijenjena konvencija Evropske organizacije za satelitske komunikacije (EUTELSAT) i Dodatni protokol 6. o trgovini uslugama, uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

 

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj člana Međunarodne komisije za sliv rijeke Save o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save u periodu od 2017. do 2020. godine.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI