Video/ Okončano iznošenje žalbi na presudu

Posljednje riječi Ratka Mladića na njegovom suđenju: Tužiteljice, vi ste čedo NATO-a, progutali ste zmiju!

Hronika 26.08.20, 19:47h

Posljednje riječi Ratka Mladića na njegovom suđenju: Tužiteljice, vi ste čedo NATO-a,  progutali ste zmiju!
Advokat Ivetić je prije toga dao upozorenje da Mladić pati od nekoliko bolesti i ne zna koje je lijekove danas primio

 

Pred Mehnizmom za međunarodne krivične sudove danas je okončano iznošenje žalbi na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Haški osuđenik Ratko Mladić izgovorio je posljednje riječi na njegovom suđenju, a  koji je u sudnici negodovao za vrijeme iznošenja žalbe tužilaštva Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

 

Advokat Ivetić je prije toga dao upozorenje da Mladić pati od nekoliko bolesti i ne zna koje je lijekove danas primio. Pored toga, nije mogao da mu pomogne da se pripremi za obraćanje.

 

Mladić je kazao da uz sve brige i nevolje i na zdravstvene probleme u svakom pogledu ima želju i namjeru da se obrati Vijeću.

 

“Od 16. jula 1991. sam gurnut u rat. Za svaku godinu imam makar po jedan minut nešto da kažem. Ne u svoje ime, ni za sebe, već u ime ljudi, naroda i ogroman broj mojih patriota, saradnika srpskog naroda koji je na vjetrometini odavno. Govorim sve iz svoje glave jer sam svjedok svih i novih događaja i slučajeva u toku ovog rata. Bio sam meta NATO pakta”, rekao je Mladić.

 

Mladić je počeo svoje izlaganje optužujući tužiteljicu da je "čedo NATO-a", da je "progutala zmiju" i rekao da mu treba "31 minut tačno da govori".

 

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

 

Odbrana je ovoga puta navela da je Mladić imao punu odgovornost za zločine počinjenje na teritoriji BiH, te da su u nekoliko navrata incidenti izazvani od strane samih zarobljenika koji su kasnije ubijeni u genocidu.

 

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

 

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

 

Mehanizam će donijeti konačnu presudu na prolljeće naredne godine.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI