video/ mišljenje infektologa

Ednan Drljević: Nastava bi trebala početi kasnije, očekujemo pogoršanje situacije zbog povratka sa godišnjih odmora

Hronika 22.08.20, 20:39h

Ednan Drljević: Nastava bi trebala početi kasnije, očekujemo pogoršanje situacije zbog povratka sa godišnjih odmora
Predviđene su mjere ukoliko se ide na nastavu redovnim putem onda te mjere moraju da se izvršavaju bez ostatka

 

Infektolog Ednan Drljević, član Senata Opće bolnice Sarajevo bio je gost Vijesti u 7 Hayat TV-a.


- Krizni štab izdao je naredbe i i preporuke u vezi sa početkom nove školske godine. Kako vi to vidite?

 

Mislim da se ovoga puta to dosta dobro uradilo, to savjetovanje u Konjicu je prošlo u saradnji sa epidemiolozma i sa ljudima iz struke. Ovo što sam čuo i vidio to su dosta dobre mjere koje su predložene. Međutim, ne treba toliko panike dizati školstvu. Opet bi pomenuo taj švedski model. Tamo nije bilo online nastave nego je bila klasična nastava. Tako su rezultati po broju zaraženih i oboljelih po broju Finske gdje je bio lockdown.

 

Nama je najpribližniji njemački model. On podrazumijeva da 1.-3. razreda ima desetina nastave online, od 4.-5. četvrtina a od šestog do devetog razreda je treća nastave online. Ja ne znam za koji će se naš nastavni kadar opredijeliti način i krizni štabovi. Ja bih savjetovao da do nastave bude online, pa i u prvim razredima. Zbog čega?  Zato ako se pojavi jedan oboljeli, čitav razred ide u samoizolaciju. Onda je dobro da su obučni i pripremljeni za online nastavu u samoizolaciji.


- Škola u svim kantonima niti počinje u isto vrijeme, nit će se odvijati po istom modelu. Koliko je to dobro sa zdravstvenog aspekta?  

 

Mislim da bi trebalo kasnije da počne, s obzirom da možemo očekivati blago pogoršanje situacije s obzirom na vraćanje ljudi sa godišnjih odmora.


- Kako je moguće iskontrolisati cijelu ovu situaciju s obzirom da su sada tu uključena i djeca, školarci koja baš i ne shvataju o kakvoj se opasnosti radi?

 

Ne možemo mi tu sada krivicu, obaveze prebaciti na djecu. Predviđene su mjere ukoliko se ide na nastavu redovnim putem onda te mjere moraju da se izvršavaju bez ostatka. To je da je zabranjeno rukovanje, diranje gelendera, maske osim za vrijeme časa, razmak među učenicima, provjetravanje, ulaganje u mokre čvorove. Djeci ne možemo previše dezifincirati ruke.


- Da li je to moguće realizirati do početka školske godine?

 

To smo već trebali da imamo. Ta higijena ona je bila i ostala. Poslije svakog časa djeca moraju oprati ruke. Na odmorima nositi maske. Moraju biti dvije grupe. Nema da uđe treća grupa.


- Ko će to kontrolisati? To su ipak djeca.

 

Škola ima nastavno i nenastavno osoblje. Mora se odrediti osoba koja će to kontrolisati.

 

- Da li bi se Vi vakcinisali?

 

Da, kratko je odgovorio večerašnji gost.

 

Pogledajte videoprilog.

 

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI