Novi izolatorij počinje sa radom naredne sedmice

Izdefinisan 'put Covid pacijenta': Nije svejedno... Nakon što pokaže simptome, ko se upućuje u Podhrastove ili na Bjelave?

Hronika 07.08.20, 19:12h

Izdefinisan 'put Covid pacijenta': Nije svejedno... Nakon što pokaže simptome, ko se upućuje u Podhrastove ili na Bjelave?
Jutros je održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan "algoritam pacijenta" ili "put Covid pacijenta" - kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran

 

 

 

Nakon okončanja današnjeg operativnog sastanka Kriznog štaba MZ KS, na kojem su iskoordinirane aktivnosti kako bi se osigurali svi ostali preduvjeti za početak rada privremenog izolatorija u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS - direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić obratili su se  predstavnicima medija.


Direktor Ahmić je kazao kako je dobio sam zadatak da javnost obavijesti da je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas na sjednici formirao koordinacioni tim koji čine članovi Kriznog štaba.


- Ovaj tim ima za zadatak da stavi u funkciju izolatorij u Studentskom domu Bjelave. Izolatorij treba da počne sa radom u ponedjeljak ujutro. Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji su u užem tijelu preuzet će tokom vikenda sve aktivnosti da uspostave rad ove ustanove - istakao je dr. Ahmić.

 

ahmic-zalihic

 
Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija, gdje bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.


- Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu - kazao je dr. Zalihić ovom prilikom.


Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan "algoritam pacijenta" ili "put Covid pacijenta", kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će, ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć, biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatorij u Prodhrastovima ili na Bjelave.


- Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transportovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta. Sve medicinske ustanove u KS će dati svoje učešće, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata i na nama je sad da to preko vikenda izdefinišemo, to jest ko će od zdravstvenih radnika raditi, koje zdravstvene ustanove će dati određene specijaliste, medicinske sestre i tehničare - istakao je direktor Zalihić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI