Novalić na komemoraciji u Tuzli

Oproštaj od Salke Bukvarevića: 'Bio je od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države, skroman, nenametljiv...'

Hronika 01.08.20, 16:10h

Oproštaj od Salke Bukvarevića: 'Bio je od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države, skroman, nenametljiv...'
Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti - rekao je, između ostalog, premijer Novalić na komemoraciji Salki Bukvareviću u Tuzli

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je na komemoraciji federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, održanoj u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.


Bukvarević je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a Novalić je još jedanput uputio oproštajne riječi kolegi i prijatelju. 


- Rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države. Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti - rekao je Novalić. 


Naglasio je da "oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života".


- U godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio je mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice. Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca - kazao je federalni premijer. 

 

zildzic-komemoracija-bukvarevic

 

Zildžić: Bukvarević je bio veliki čovjek koji je sebe dao domovini


Salko Bukvarević ostavio je neizbrisive tragove u političkom životu Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine - izjavio je danas predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla Salko Zildžić na komemoraciji koja u čast preminulog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića održana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. 


Zildžić je rekao ovom prilikom da je Bukvarević srcem i djelima bio veliki čovjek koji je sebe dao domovini.


-Svoje i potrebe svoje porodice podredio je potrebama društva, države, saboraca, stranačkih kolega, simpatizera i onog običnog čovjeka kome je potreban putokaz i pomoć u društvu. Nikada se nije štedio za potrebe drugih, nije se štedio da primjerom prenese kakav treba da bude hizmećar i vođa - istakao je Zildžić.


Bukvarevićev životni put, naveo je on, karakterišu i velika iskušenja, kao i mnogi ostvareni uspjesi, od perioda agresije pa do današnjih dana. Nikada nije bilo posustajanja na putu borbe za bolje i pravednije društvo u kojem živimo.


-Pored mnogih činjenica izrečenih o životnom putu našeg ahbaba, brata, kolege, učitelja, jednoj i mi danas svjedočimo i njeni smo savremenici. Ta činjenica ogleda se u iskazanom poštovanju, žalu i tuzi velikog broja dobrih i iskrenih ljudi - dodao je Zlidžić. 


Podvlači da je Bukvarević bio jedan od najvrijednijih ministara u Vladi FBiH, "dobroćudan i dobar predsjednik, uzorit suprug, babo koji je pored svih obaveza koje je nosio na plećima, ipak podigao čestitu djecu".

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI