Akcija 'Fenix'

Velika policijska akcija u Sarajevu: FUP pretresa na 18 lokacija

Hronika 23.07.20, 12:22h

Velika policijska akcija u Sarajevu: FUP pretresa na 18 lokacija
U sklopu navedenih aktivnosti, na osnovu Naredbe nadležnog Suda danas su izvršeni pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo

 

Pripadnici Federalne uprave policije pretresli su 18 lokacija na prostoru Kantona Sarajevo danas, a sve u sklopu akcije Fenix, saopćeno je iz FUP-a.

 

Kako je navedeno, u nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva „Fenix“, policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dana 23.07.2020. godine, nastavili sa koordiniranim aktivnostima na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima „Prijevara“ iz člana 294., „Krivotvorenje isprava“ iz člana 373., “Utaja iz člana 290., „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“ iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

 

''U sklopu navedenih aktivnosti, na osnovu Naredbe nadležnog Suda danas su izvršeni pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja gore navedenih krivičnih djela. Isto tako tokom današnjih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina NN bijela praškaste materija koja svojim izgledom asocira na opojna narkotička sredstva „Amfetamin“, vaga za precizno vaganje i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom.

 

Podsjećamo, u sklopu akcije “Fenix” u prethodnom periodu oduzeto je više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela, te su poduzete druge aktivnosti na dokumentovanju grupe lica koja se međusobno udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, leasing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila. Isto tako dana 14.07.2020. godine izvršen je pretres auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više šasija motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da je na istim izvršeno krivotvorenje brojeva, te dokumentacija za motorna vozila koja se može dovesti u vezu izvršenja predmetnih krivičnih djela'', saopćeno je.

 

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu nastavljaju rad.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI