NA USLUZI SVIM GRAĐANIMA ZBOG DRUGIH OBOLJENJA

Vapaj iz Opšte bolnice u Sarajevu: Pretrpani smo, nećemo izdržati! Nemamo kapacitet za ovoliko pacijenata!

Hronika 04.07.20, 21:36h

Vapaj iz Opšte bolnice u Sarajevu: Pretrpani smo, nećemo izdržati! Nemamo kapacitet za ovoliko pacijenata!
Opšta bolnica u Sarajevu, tokom stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), bila je proglašena COVID bolnicom, a danas je na usluzi svim građanima koji dolaze zbog drugih oboljenja

 

 

Vlada Federacije BIH na sjednici 2. jula zatražila je od ministra zdravstva da, u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH.


Novo proglašenje epidemije ne znači vraćanje policijskog sata i zatvaranje ugostiteljskih objekata, što su bile ranije mjere, već daje veće mogućnosti zdravstvenom sektoru, ali i inspekcijama da vrše pojačane kontrole pridržavanja fizičke distance i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim objektima.


Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezana da pojača inspekcijski nadzor, te koordinisano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.


U kakvim uslovima rade zdravstveni radnici?


- Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani, prilivom velikog broja pacijenata - kaže za Radio Slobodna Evropa specijalista ortoped u Opštoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu, dr. Hasan Tanović.


Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH do 2. jula u 12 sati, zabilježeno je 4.788 potvrđenih slučajeva korona virusa, od toga u Republici Srpskoj 2.372, Federaciji BiH 2.386, a u Brčko Distriktu 30.


Kako ističe Tanović, koji je i potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (KS), tokom proteklih nekoliko mjeseci građani su u trenucima straha za vlastite živote i zdravlje, imali glorificirajući odnos prema medicinskim radnicima.


Tanović podsjeća da je Opšta bolnica u Sarajevu, tokom stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), bila proglašena COVID bolnicom, a da je danas na usluzi svim građanima koji dolaze zbog drugih oboljenja.


- Odgovorno mogu reći da je Opšta bolnica sada tako preopterećena i sigurno neće dugo izdržati ovaj priliv pacijenata sa postojećim kapacitetom, brojem osoblja i materijalnim sredstvima koja preko tranše dolaze od Kantona Sarajevo preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Opšta bolnica sa postojećom tranšom neće izdržati, jer ovakav način rada znači dupliranje broja dežura u svim službama ove bolnice - navodi Tanović, koji je i član Upravnog odbora ove bolnice.


Kakva je situacija u bolnicama u Hercegovačko – neretvanskom kantonu te u Republici Srpskoj, možete čitati ovdje.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI