Ministar unutarnjih poslova Hrvatske potvrdio

Božinović: Odbijeno je oko 70 posto zahtjeva za ulazak u Hrvatsku, vraćamo ljude s granice!

Front 21.06.20, 11:24h

Božinović: Odbijeno je oko 70 posto zahtjeva za ulazak u Hrvatsku, vraćamo ljude s granice!
Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za ove države nečlanice i naše susjede, Srbiju i BiH, uvijek je postojala mjera dokazivanja određene svrhovitosti

 

Gostujući u emisiji RTL Danas, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović rekao je da Stožer smatra da u trenutnoj situaciji ne treba posezati za restriktivnijim mjerama, prenosi Jutarnji.hr.

 

"Sve mjere koje se ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Naši epidemiolozi su pohvatali sve kontakte zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama...", istaknuo je i dodao da su postojeće preporuke vrlo precizne. "Kao što govorimo od početka, sve što postižemo je da to činimo zajedno i svi stožeri i medicinska struka."

 

Na pitanje što rade na granicama točno, postroženje mjera ili intenziviranje postojećih, ministar je odgovorio: "Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za ove države nečlanice i naše susjede, Srbiju i BiH, uvijek je postojala mjera dokazivanja određene svrhovitosti. Od kada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je zahtjeva bilo odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osoban razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija."

 

Ministar je potom upitan o kontradiktornosti između spomenute prakse i turista na granicama te gužve na istima. "Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodovost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju", rekao je za RTL i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

 

Božinović je rekao da ne strahuje da bi se epidemiološka situacija u državi mogla pogoršati do te mjere da bi se ugrozili izbori, a potom je upitan što će biti ako se nađe u situaciji da mora u samoizolaciju. "Ako bi završio u samoizolaciji, pretpostavka je da sam došao u situaciju koju sam mogao izbjeći. Ne možete biti nikad 100 posto sigurni. Vi i ja nemamo simptome... Ali, to je takva bolest. No, Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju", odgovorio je ministar te rekao da je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dobro te da nema nikakve simptome bolesti. "Bio je negativan na testiranju", dodao je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI