PREKINUTA U MARTU, KADA JE PROGLAŠENO STANJE NESREĆE

Galerija Collegium artisticum Sarajevo vraća se 'u život': Nastavak samostalne izložbe 'APOKALIPSA' Džeke Hodžića

DEPO Art 04.06.20, 14:28h

Galerija Collegium artisticum Sarajevo vraća se 'u život': Nastavak samostalne izložbe 'APOKALIPSA' Džeke Hodžića
Izložba Džeke Hodžića, istaknutog bosanskohercegovačkog slikara, organizovana je povodom obilježavanja njegovog 70. rođendana i realizovana je u sklopu ovogodišnjeg Internacionalnog festivala “Sarajevska zima“

 


Galerija Collegium artisticum ove sedmice ponovo je počela sa radom i otvorila svoja vrata za posjete.


U izložbenom prostoru galerije postavljena je samostalna izložba "Apokalipsa" akademskog slikara Džeke Hodžića, koja je svečano otvorena u martu - nekoliko dana prije proglašenja stanja nesreće u našoj zemlji.


Izložbu možete pogledati tokom mjeseca juna, u radnom vremenu galerije - od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.
Ulaz u galeriju je besplatan.

 

apokalipsa-i-dzeko-hodzic


Radi zaštite i sigurnosti posjetitelja, a prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sve prostorije galerije su dezinfikovane, na ulazu je postavljeno sredstvo za dezinfekciju ruku i otirač / dezo-barijera za dezinfekciju obuće.


Takođe, preporučuje se nošenje zaštitne maske tokom posjete te održavanje fizičke distance od najmanje jedan do dva metra između prisutnih osoba.


Izložba Džeke Hodžića, istaknutog bosanskohercegovačkog slikara, organizovana je povodom obilježavanja njegovog 70. rođendana i realizovana je u sklopu ovogodišnjeg Internacionalnog festivala “Sarajevska zima“.

 
Na ovoj izložbi, prvi put su na jednom mjestu predstavljena tri grandiozna triptiha iz ciklusa “Apokalipsa“. Publika je proteklih godina već imala priliku da vidi dva rada, “Apokalipsa I“ i “Apokalipsa II“. Prvi rad je bio prezentovan javnosti u Historijskom muzeju BiH 2016. godine, a drugi u Vijećnici 2017. godine.

 

apokalipsa-ii-dzeko-hodzic


Zahvaljujući ovoj izložbi, javnost sada po prvi put ima priliku vidjeti i triptih “Apokalipsa III“, kao i niz radova manjeg galerijskog formata, među kojima važno mjesto zauzimaju popratne skice i studije za ciklus “Apokalipsa“, koje su same po sebi izuzetno interesantne i intrigantne. Uz pomenute radove, na izložbi je prikazan i dokumentarni video pod nazivom “Džeko Hodžić – Sam sa sobom“, u kojem autor priča o svom umjetničkom stvaralaštvu, nadahnuću, snovima...


Džeko Hodžić je rođen 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja (Crna Gora).
Školu za primijenjenu umjetnost završio u Peći 1970. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. godine. Takođe, član je Udruženja likovnih umjetnika AK 68 u Njemačkoj i Udruženja Kunstverein EV Erlagen. Izlagao je na 79 samostalnih i 580 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

apokalipsa-iii-2-dzeko-hodzic


Dobitnik je 11 nagrada za svoj umjetnički rad, među kojima su: Nagrada na jugoslovenskom konkursu “Pivo Karamatijević“, Internacionalna nagrada “Premio Mandraccio“ Opatija, Grand Prix za crtež  na izložbi “Anale crteža“ Mostar, Otkupna nagrada grada Wasserburga-Njemačka, Nagrada za instalaciju na izložbi Collegium artisticum i druge.


Učesnik je u radu više slikarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu.
Bio je član Umjetničkog savjeta ULUBiH, član UO ULUBiH, Predsjednik Skupštine Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, član Savjeta Internacionalne likovne kolonije Počitelj.


Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Cipru, Egiptu, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi, SAD-u, Švicarskoj.


Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


Živi i radi u Sarajevu.

 

        


 

BLIN
KOMENTARI