popuštanje

BiH od 1. juna otvara granice bez ograničenja prema tri države

Hronika 28.05.20, 17:00h

BiH od 1. juna otvara granice bez ograničenja prema tri države
Predsjedavajući Savjeta ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju

 

Predsjedavajući Savjeta ministra Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena odluka da BiH 1. juna otvara granice bez ograničenja prema susjednim zemljama.

 

"Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

 

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

 

"Na prošloj sjednici donijeli smo odluku da se omogući ulazak poslovnim ljudima u BiH i najavili da ćemo prema susjedima otvoriti granicu od 1. juna. Granica će biti otvorena bez ograničenja za susjedne zemlje - Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku", naglasio je Tegeltija.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju.

 

On je naveo da na današnjoj sjednici nije bilo riječi o Budžetu i sredstvima za organizovanje izbora, te da očekuje da će Prijedlog budžeta za 2020. godinu biti ubrzo na dnevnom redu, gdje će biti predviđena i stavka o sredstvima za održavanje lokalnih izbora.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI