NAKON SAMITA šefova država EU-Zapadni Balkan

Bisera Turković za DEPO Portal: Šta znači nova šansa za BiH, kako bi ušla u fazu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji?

Front 08.05.20, 20:23h

Bisera Turković za DEPO Portal: Šta znači nova šansa za BiH, kako bi ušla u fazu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji?
Što se evropskog puta Bosne i Hercegovine situacije je veoma jasna. Evropska komisija je još prošle godine objavila svoje Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU, gdje je navela četrnaest veoma konkretnih prioriteta koje naša zemlja treba da ispuni... Bez ispunjavanja ovih kriterija bespredmetno je govoriti o ubrzanju evropskog puta naše zemlje - naglašava Turković

 

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković pojasnila je za DEPO Portal detalje Samita šefova država EU-Zapadni Balkan, održanog prije dva dana u Zagrebu putem videokonferencije. Između ostalog, na ovom samitu juni mjesec je označen kao nova prilika za ulazak BiH u fazu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.


Gospođo Turković, u srijedu je u organizaciji Hrvatskog presjedavanja EU održan Samit šefova država EU-Zapadni Balkan. Kako komentarišete rezultate Samita i šta to znači za Bosnu i Hercegovinu?


Mislim da sama činjenica da su Evropska unija i njene zemlje članice odlučile da se u ovakvoj situaciji Samit ipak održi već predstavlja snažnu političku poruku da Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina predstavljaju i dalje jedan od prioriteta Evropske unije. 
Samit je bio odlična prilika da se još jednom naglasi da Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje našeg regiona, vide svoju budućnost kao punopravne članice Evropske unije i da ponovimo naše opredjeljenje za ubrzanje našeg evropskog puta.
Samit je takodjer bio prilika da još jednom naglasimo koliko cijenimo snažnu podršku Evropske unije u borbi protiv pandemije COVID-19, čime je Evropska unije kroz konkretnu pomoć pokazala da Zapadni Balkan posmatra kao svoj prirodni dio.


Gdje je sada BiH na svom evropskom putu i kako ubrzati put Bosne i Hercegovina prema Evropskoj uniji?


Što se evropskog puta Bosne i Hercegovine situacije je veoma jasna. Evropska komisije je još prošle godine objavila svoje Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU, gdje je navela četrnaest veoma konkretnih prioriteta koje naša zemlja treba da ispuni, kako bi bila u mogućnosti da otvori pristupne pregovore. Riječ je o prioritetima koji se tiču poboljšanja demokratskog funkcionisanja institucija, vladavine prava i reforme javne uprave. Bez ispunjavanja ovih kriterija bespredmetno je govoriti o ubrzanju evropskog puta naše zemlje. 


Šta bi za nas značilo ispun javanje tih četrnaest konkretnih prioriteta?

 

Po mom mišljenju, ispunjavanje pomenutih prioriteta treba posmatrati kao nešto što je prvenstveno u interesu svih građana naše zemlje. Ispunjavanje navedenih prioriteta bi nam omogućilo da u velikoj mjeri transformiramo naše društvu u skladu sa standardima Evropske unije, bazirano na demokraciji, ljudskim pravima, vladavini prava i tržišnoj ekonomiji.
Ukoliko zaista postoji politička volja svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini  za evropski put Bosne i Hercegovine, ne vidim nikakav razlog zbog čega naša zemlja ne bi mogla da u relativno kratkom roku ispuni potrebne uslove/postavljene kriterije.
Koristim ovu priliku da još jednom apelujem na sve političke aktere u našoj zemlji da ujedinimo napore te da kroz ispunjavanje postavljenih kriterija pokažemo da Bosna i Hercegovina može da bude kredibilan partner Evropskoj uniji. 
Veoma bi bilo loše i ne znam kako bi mogli objasniti našim građanima ukoliko bi Bosna i Hercegovina zbog naših unutrašnjih neslaganja ostala na začelju našeg regiona u pogledu napretka prema Evropskoj uniji. 


Koliko je regionalna saradnja važna za Bosnu i Hercegovinu i evropski put naše zemlje?


Prvo, regionalna saradnja je jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Iluzorno je očekivati da će Evropska unije smatrati bilo koga u našem regionu za kredibilnog partnera, ukoliko nismo u stanju da prvo imamo normalnu saradnju u našem regionu. Kroz jačanje regionalne saradnje zemlje Zapadnog Balkana treba da pokažu na konkretan način našu spremnost za poštovanje i primjenu standarda i principa na kojima je bazirana EU. Svima nama treba biti jasno da put prema Briselu prolazi na prvom mjestu kroz intenziviranje regionalne saradnje.

Regionalna saradnja je i najbolji način za jačanje naših ekonomija. Kao što svi znamo, naš čitav region je relativno mali, te samo putem zajedničkih velikih projekata, posebno onih u domenu infrastrukture, energije i digitalizacije, možemo ojačati naše ekonomije i privući ozbiljne ekonomske partnere. To je i najbolji način za dalje približavanje naših ekonomija zajedničkom evropskom tržištu.

Naravno, pored ekonomske saradnje, potrebno je dalje intenziviratii saradnju među državama našeg regiona u domenu sigurnosti, pravosuđa, vladavine prava. Sve ovo će nam omogućiti da naš region ubrza svoj put prema Evropskoj uniji, ali i da u isto vrijeme postane prosperitetno mjesto za život i rad.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)