Nacionalni heroj podnio ostavku

Seks afera uzdrmala struku: Glavnom epidemiologu udata ljubavnica dolazila u karantin!

Hronika 06.05.20, 09:51h

Seks afera uzdrmala struku: Glavnom epidemiologu udata ljubavnica dolazila u karantin!
Duboko žalim što sam svojim postupkom obezvrijedio jasnu poruku o potrebi socijalnog distanciranja kojim se kontrolira ova epidemija

 

Profesor Neil Ferguson odstupio je iz skupine znanstvenih savjetnika britanske vlade (SAGE) nakon što je objavljeno da je prekršio pravila karantene u Velikoj Britaniji, prenosi Jutarnji.hr.

 

Ovaj 51-godišnji epidemiolog i matematičar s Imperial Collegea bio je jedan od ključnih ljudi koji su utjecali na britanskog premijera Borisa Johnsona da odustane od ranijeg pristupa borbe protiv koronavirusa, odnosno stjecanja "imuniteta krda", i okrene se prema pristupu općeg zatvaranja zemlje koji je prigrlila većina država svijeta, uz tek nekoliko iznimaka. Johnson se za drastičan zaokret odlučio nakon što mu je Ferguson prezentirao matematički model prema kojemu će korona u Britaniji ubiti najmanje 250.000 ljudi.

 

Ferguson je odstupio nakon što je ugledni Daily Telegraph otkrio da ga je tijekom karantene posjetila njegova 38-godišnja ljubavnica Antonia Staats, inače udana žena koja živi u drugoj kući sa svojim suprugom i njihovom djecom. Profesor Ferguson je gospođu Staats pustio u svoj dom, iako je istovremeno u javnosti držao lekcije o potrebi održavanja "socijalne distance" kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

 

Daily Telegraph je otkrio kako je gospođa Staats Fergusona posjetila u dva navrata. Prvi put je to bilo 30. marta, kada je Ferguson javno govorio o tome kako su mjere zatvaranja dale prve rezultate. Drugi takav posjet dogodio se 8. aprila kada je Staats navodno sumnjala da je njezin suprug, inače član akademske zajednice, zaražen koronavirusom. Gospođa Staats i njezin suprug inače žive u otvorenom braku.

 

Nakon što je ovaj posjet otkriven, Ferguson se ispričao i odstupio sa svoje pozicije u savjetodavnom tijelu vlade.

 

- Napravio sam grešku i zbog toga sam odstupio iz SAGE-a. Moje ponašanje bilo je uvjetovano uvjerenjem da sam imun, nakon što sam bio pozitivan na koronavirus i potpuno se izolirao tijekom perioda od dva tjedna bez da sam razvio simptome - poručio je Ferguson.

 

- Duboko žalim što sam svojim postupkom obezvrijedio jasnu poruku o potrebi socijalnog distanciranja kojim se kontrolira ova epidemija. Vladine upute su neupitne i služe tom da nas sve zaštite - rekao je profesor Ferguson.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI