Prijetio da će ga ubiti

Brutalna tortura u Dalmaciji: Državljanin Srbije držao Bosanca za roba, vrijeđao ga i mlatio

Hronika 28.04.20, 13:22h

Brutalna tortura u Dalmaciji: Državljanin Srbije držao Bosanca za roba, vrijeđao ga i mlatio
Državljanin Srbije svog je dvostruko mlađeg cimera iz Bosne i Hercegovine vrijeđao na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, a osim što ga je zlostavljao, ukrao mu je stvari u vrijednosti od 30.000 kuna

 

'Mrzim Muslimane. Ne mogu ih smisliti', tako je govorio Srbin (44) Bosancu u Hrvatskoj, tačnije u Svetom Filipu i Jakovu kraj Zadra i u Pakoštanima kraj Biograda. Tamo su zajedno koristili apartmane od početka marta do konca aprila. Muškarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine ujedno je musliman po vjeroispovjesti.

 

- Osnovano se sumnja da je osumnjičenik od 1. marta do 23. travnjaaprila 2020, u Svetom Filipu i Jakovu te u Pakoštanima zbog mržnje prema pripadnicima tog naroda i vjeri, učestalo govorio oštećeniku da mrzi muslimane i da ih ne može smisliti, te u cilju da ga ustraši, upućivao mu razne pogrdne i prijeteće riječi, a sve u vezi s oštećenikovom vjeroispoviješću i nacionalnošću. Opisano postupanje je kod oštećenika izazvalo strah i poniženje zbog njegovih vjerskih i nacionalnih osjećaja - zaključili su iz Državnog odvjetništva i kazneno prijavili Srbina.

 

No to je bio tek vrh sante leda zlostavljanja, koje se nastavilo iznudama i robovlasničkim odnosom. Uz to ga je i okrao. Općinsko državno odvjetništvo istragu je privelo kraju. Utvrdili su kad se što i kako dogodilo. Musliman je Srbinu dugovao 550 kuna, no ovaj mu je zaračunao nevjerovatno visoke kamate, 13 puta veće od duga, te ga natjerao da fizički odradi posao na građevini kako bi ga isplatio. Prijetio mu je, tukao ga te ga tjerao da mu kupi mobitel i tablet te da plaća pretplatu. Ovaj to nije mogao jer ima boravak od samo godine dana u Hrvatskoj, a ugovor se potpisuje na dvije godine. "Robovlasnik" ga je zato opet istukao i prijetio mu smrću. Na koncu ga je Bosanac prijavio policiji, a Srbin je završio iza rešetaka.

 

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od početka marta do 23. aprila 2020. u Pakoštanima, nakon što je od oštećenika naplatio dug koji je ovaj imao prema njemu u iznosu od 550 kuna, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi, uz primjenu nasilja i prijetnji prema oštećeniku, natjerao ga da za njega obavlja razne fizičke poslove i usluge, navodeći da mu na vraćeni iznos od 550 kuna zaračunava kamate tako da ukupno od njega traži vrijednost od 7.500 kuna. Osnovano se sumnja da je oštećenika udarao šakama po glavi i tijelu te ga tjerao da za njega besplatno obavlja građevinske radove, kao i da je tražio da oštećenik na svoje ime sklopi ugovor sa teleoperaterom za kupnju i pretplatu mobilnog telefona i tableta, koje mu treba donijeti i predati. Kad oštećenik to nije bio u mogućnosti napraviti jer je imao prijavljen boravak na samo godinu dana u Republici Hrvatskoj, osumnjičenik ga je, osnovano se sumnja, kaznio udarajući ga šakama po glavi i tijelu, te mu prijetio da će ga ubiti, što je sve trajalo dok oštećenik nije podnio prijavu policiji - obrazlažu u DORH-u.

 

Zlostavljač je mjesec dana krao razne predmete iz kuće koje je Bosanac gradio sebi u Filip Jakovu. Odnio mu je robe u vrijednosti 30 hiljada kuna.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI