Iako broj umrlih raste

Autor kontroverzne švedske strategije tvrdi: Stockholm bi već u maju mogao steći 'imunitet krda'

Hronika 20.04.20, 08:55h

Autor kontroverzne švedske strategije tvrdi: Stockholm bi već u maju mogao steći 'imunitet krda'
Procjena dr. Tegnella uslijedila je nakon što je više od 1.500 osoba preminulo od COVID-19 u Švedskoj, s 13.822 potvrđenih slučajeva

 

 

Dijelovi Švedske mogli bi steći "imunitet krda" već sljedećeg mjeseca, tvrdi tamošnji vodeći epidemiolog, iako broj preminulih od COVID-19 u toj zemlji stalno raste.

 

Vlada se suzdržava od uvođenja restriktivnih mjera uprkos sve glasnijim pozivima na "brze i radikalne mjere" za sprječavanje širenja koronavirusa. Otkazali su odigravanje fudbalskih utakmica i zatvorili fakultete. Restorani, kina, teretane, pabovi i prodavnice ostaju otvoreni. Broj potvrđenih pozitivnih slučajeva u toj zemlji je premašio brojku od 13.000.

 

U razgovoru s lokalnim medijima, dr. Anders Tegnell, autor švedske kontroverzne strategije, tvrdio je da bi stanovništvo Stockholma, epicentra epidemije u toj zemlji, već sljedećeg mjeseca moglo postići "imunitet krda".

 

- Prema našim modelistima u Agenciji za javno zdravstvo Švedske, mi u Stockholmu počinjemo vidjeti toliko mnogo imunih ljudi da to počinje utjecati na širenje infekcije. Naši modeli ukazuju da će se taj imunitet steći nekada u maju – kazao je Tegnell.

 

- To su matematički modeli, oni su dobri kao i podaci koje smo unijeli u njih. Vidjet ćemo jesmo li u pravu – dodao je u razgovoru za medije.

 

Procjena dr. Tegnella uslijedila je nakon što je više od 1.500 osoba preminulo od COVID-19 u Švedskoj, s 13.822 potvrđenih slučajeva.

 

- To nije neuspjeh cjelokupne strategije, ali je neuspjeh u zaštiti naših starijih koji žive u domovima za skrb – kazao je dr. Tegnell komentirajući stopu smrtnosti.

 

Švedska je okarakterizirana kao "vanserijski slučaj", jer odbija nametnuti restriktivne mjere poput onih u ostalim članicama Evropske unije, uprkos rastu stope smrtnosti zbog koronavirusa. Trenutno oko 50 posto švedske radne snage radi od kuće, dok je javni prijevoz smanjen za 50 posto u Stockholmu.

 

Međutim, Šveđani i dalje mogu ići u kupovinu, jesti u restoranima, ići kod frizera i slati djecu mlađu od 16 godina na nastavu.

 

Vlada se suočava sa sve glasnijim kritikama na račun svoje politike, jer kritičari ukazuju na rast broja smrtnih slučajeva kao dokaz da je vladina averzija prema potpunom zatvaranju pogrešna.

 

U zajedničkom pismu objavljenom prošle sedmice u Aftonbladetu, više od 900 učitelja i školskog osoblja reklo je da je fizički nemoguće provoditi socijalnu distancu.

 

U četvrtak je Parlament Švedske donio novi zakon kojim je Vladi dao privremene ovlasti za brzo usvajanje mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa bez prethodnog odobrenja Parlamenta. Novi zakon omogućuje Vladi da zatvori preduzeća, ograniči javna okupljanja ili zatvori luke i aerodrome, kao i niz drugih mjera.

 

- Važno je da vlada ima pristup više alata u borbi protiv koronavirusa ako se pokaže neophodnim – smatra zastupnica Kristina Nilsson.

 

Nakon prigovora opozicije, prijedlog zakona izmijenjen je i usvojen, tako da ako Vlada odluči provesti mjeru, zakonodavci mogu glasati za ukidanje mjere ako je ocijene nepotrebnom. Nove ovlasti Vlade su stupile na snagu u subotu i traju do kraja juna.

 

Vladi je i dalje zabranjeno usvajati mjere kojima se ograničavaju prava zagarantirana Ustavom zemlje, što znači da će još trebati proći Parlament kako bi se uveo policijski sat. Vlada je zabranila okupljanja više od 50 osoba i zabranila posjete staračkim domovima. Također je zabranjeno putovanje u Švedsku iz zemalja van EU-a.

 

Neki od najboljih epidemiologa zemlje kritikovali su Agenciju za javno zdravstvo, tvrdeći da Vlada nije bila nimalo spremna za pandemiju.

 

- Vlasti i Vlada nisu vjerovali da će epidemija uopće stići do Švedske - izjavio je ove sedmice Bo Lundback, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Göteborgu.

 

Profesor Lundback i još 21 naučnik pozvali su Vladu da preispita i uspostavi "brze i radikalne mjere" u zajedničkom članku u novinama Dagens Nyheter.

 

- Švedska je bila loše ili čak nije nimalo pripremljena - dodao je profesor Lundback.

 

Međutim, zvaničnici tvrde da je njihov plan dugoročno održiv, odbacujući drastične kratkoročne mjere kao neučinkovite da bi opravdali svoj utjecaj na društvo.

 

Dr. Tegnell branio je svoje ograničene intervencije, rekavši za Daily Mail u nedjelju da vjeruje da su restriktivne mjere u Velikoj Britaniji pretjerane. Rekao je da Švedska slijedi raniji pristup Velike Britanije kojim su izbjegavane restriktivne mjere, te da je sada "razočarana" britanskim naglim preokretom.

 

- Sasvim sam skeptičan prema zabranama, ali ako ih ikada uvedete, trebali biste ih uvesti u ranoj fazi. Za sada ono što radimo djeluje. U nekom smislu to pobjeđujemo i uvjeren sam da u tim okolnostima dajemo najbolje što možemo – kazao je dr. Tegnell.

 

Dr. Tegnell opisao je virus kao izlječivi rizik, dodavši da još uvijek ide u restorane, te da se ne može zabraniti pružanje svih usluga.

 

- A nezaposleni su velika prijetnja javnom zdravstvu. To je faktor o kojem morate razmišljati – dodao je.

 

Procjenjuje se da će i švedska ekonomija oslabiti za čak 10 posto, iako je ostala uglavnom "otvorena".

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI